Thursday, September 09, 2004

Of MCOBA, OBW 04 and Reunion

There was a stream of e-mails today, in fact endless e-mails re koleq. Interesting. It all started with one e-mail and the responses kept coming. Anyway, read on, it may explain something.

Allen:

Aku jumpa khairul azli (95) masa lunch tadi. He's one of the committee members for the centenary celebration. He asked why our batch tak balik OBW. Aku explain la. Then dia kata, MCOBA ada their own version of the story. Apparently, we asked MCOBA for some donation to organise a very grand 10 year reunion during the OBW. They denied us the money so then kita merajuk and organised our own reunion.

Rough:

Aku pun tak paham apa laaa yang diorang tak puas hati sangat pasal batch kita ni (ok laaa... tak ramai budak join mcoba kot)

Sekali tu, Fazurin ambik train ke Bangkok nak travel, terjumpa laaa contingent koleq nak ke Vaji. So Fazurin borak2 lah dengan Cikgu Yatie, then tiba2 datang lah si TUT TUT aka B**t**.... tak pasal2 lepas dia tanya Fazurin batch mana, and Fazurin ckp dia batch 94, dia start kutuk:

- batch kita tak 100% SPM
- batch kita tak de masuk Oxbridge
- batch kita tak de Big Five (terhina orang2 mcm Abon, Belly etc. yg kerja kat big five)

dan macam2 lagi.(at least kita tak de lah spend our whole time main-main ngan budak2 koleq although umur dah tua lanjut - aku rasa itu agak laa sad)

Ni yang buat2 cerita macam ni, aku agak2 geng2 yang sama laa kot.

Maybe masa kita Form 5 dia bengang sebab kita tak bagi diorang free ride to roam free kat koleq balik TUT TUT.... or sebab batch kita tak de jambu (don't get offended Bobo) yang layan diorang kot....

So, untuk menyahut seruan Bobo - lepas ni aku nak gi join OPA or STAROBA.


Bobo:

or sebab batch kita tak de jambu (don't get offended Bobo) yang layan diorang kot.... <-- weii.. aku layan la diorang..

Wong:

Kita memang tak der masuk Oxbridge... tapi tak ler Oxymoron macam diaorang...!!!

Heh..he..he... aku boley apply STAROBA kot...pasal aku Matrik kat STAR...setahung kat situ.... dual citizenship allowed kan..???? anyway when I was at STAR... one day..ada team hockey koleq main hockey lawan STAR...one of koleq's player was adik badut..budut.... so dengan muka selamba aku joint cheering koleq...... and at one point.... diaorang F5 STAR...bengang ...sabo aku punyer katil kat STAR.... pasal nak face to face takut plak...( pasal kekonon masa tuh aku kat STAR... jadik instructor Tae Kwan Do...muha..ha..ha...) so...control macho ler....so aku sabo balik paint spray STAR punyer logo kat main entrance gate......hua..hua..hua....

But now.....nak kena reconcile balik..nak apply join STAROBA.....


Joe:

oxbridge? when oxens cross the river?

Mpro:

hahahahahaha... kelakar la ko ni joe sejak dah get married....

Wong:

Sat..sat...aku tak kira kerja kat big fives ker...??? Weatherford now no.4 in Oil & Gas.....in the world...behind..Shclumberger, Halliburton, Baker.... so kira big five ler gak...kua..kuah...kuah...

Anyway..next week Tuesday..aku ada interview Scomi.... sajer nak test market...and nak jadik crony Pak Lah.....so ada sesaper ada kaki kat sana ker....????


Mpro:

Sial betul MCOBA ni.... aku tak pueh hati betul..... ada ka dia kata batch kita menagih wang from MCOBA..... blah la... bila kita nak buat reunion dulu, tak go through MCOBA, diaorang marah, suruh go through MCOBA..... sekarang dia orang charge kita nak mintak duit kat MCOBA... tolong skettttt..... hari punya reunion untung tauuuu.... apasal pulak nak mintak duit lagi kat MCOBA...... sial betul la....

One more thing, kita buat asing bukan pasal merajuk, kita dah check dgn MCOBA, diaorang cakap tak nak buat OBW.... so kita buat la sendiri.... lepas tu, baru dia orang pun terhegeh2 nak buat OBW weekend.... kita dah plan baik2 punya, nak suruh join pulak..... geram betul la aku pagi ni... dah la tadi tgk gambar Haza Rizal Borhan, aku dah geram dah.... tambah pulak dgn cerita ni, lagi la menaikkan kegeraman aku pepagi ni.......

Aku rasa ni mesti kerja batch 84 ni..... sebab dia orang yang terhegeh2 nak buat jugak OBW tahun ni....... blah la.... malas nak layan la..... buat kepala batch sendiri lagi bagus.... oleh itu, next year aku plan nak buat 100 years celebration untuk batch kita aje.... sapa nak join.....


Badut:

Org macam tue kita tak yah layan ruff....buang masa jer.........

Bobo:

hahhahhaa...

joke aku nih standard laa.. bukan mcm badut tuh.. ntah mana dapat spelling "tu" = "tue" (i thought tu is a short form for itu.. kalau dah type tue, baik laa type itu teruss..sama banyak)

reunion arituh ada untung ka mpro? patut sukom 98 ko jadi chairman.. nie rugi ratus juta..

untuk mengembalikan mood ko mpro..

1) bukak gambar haza kat PC ko
2) select full screen
3) undur 20 langkah kebelakang
4) kecikkan skit mata sepet ko
5) haaa.. kan ada rupe robert pires tuh.. jambu apa..


Auzir:

Wei... Betul ke batch kita tak de masuk Oxbridge..

Hek eleh... ok lah tu... jangan yang tak de masuk syurga dah le..

Ha.. macam tu kan bagus kan Wongek...

Kita tak leh le mendabik dada cam kiter jer bagus.... Walaupun kita bagus kita mestilah merendah diri...zuhud skit ler...

Eh,,, jer cube tanyer brutus tu dia SPM gred berape...? Mamat tu masuk Oxbridge ker. Eleh..kalau setakat sendiri pun tak masuk jangan belagak la...kan.

Kalau kau masuk nanti kau boleh jumpa mak aku. mak aku pun STAROBA gak...

ok chow.. ada training ni.


Badut:

Sabar emperor...biasalah kalau manusia tu macam tulah perangainya ...dengki jer.....anyway we have a very successful reunion...hahahaha jgn risau...........

Ayien:

to rough and the rest of the team..

to be frank, i never heard anyone talks/ condemn about on our last reunion. the fact that i'm 'active' in mcoba doesn't mean i devote all my time to hang around melepak ngan diaorg coz you know i have more things to do rather than being a full-timer in mcoba..we are not being paid to be there in the fist place. my commitment is merely on volunterily basis in the scope of the centenery day project (by the way, check this url for the event info: http://www.malaycollege.com/CCDay/- more info will be inserted soon). and kalau boleh i would prefer to have more of our batch to participate in mcoba activities...especially in this ccd project. other than that, they have other committee running simultaneously; ie president committee, project miles, (mcm training centre utk budak koleq), mcoba youth, annual dinner, charity and such.

macam project centenary nie sendiri, mcoba won't sponsor even a single cent which mean that we have to fork out the $$ estimated to be around rm 1.9 mil by ourself. it's not an easy task as what we think it is...the old boys maybe millionaire but from what i can see, mcoba itself pun dah kayap..let me take ccd's fundraising plan for example: the fundraising together with merchandise committee have to come out with all sort of marketing agendas for the event. Things that we are going to use during the day, daripada gajah, baju, souvenir items sampailah ke sudu garpu akan kena lelong (gajah taklah..) sebab nak dapat duit for the event. nasib baik kitaorng dah dpt partial support from the vvip: consent agong for the date (26th march 05) and national commitment, sultan perak for 100% support from mdkk's facilities, y.d.besar n.sembilan utk parade's gear, sultan pahang for air-cond hargreave's hall, sultan selangor for the luncheon and sultan brunei for his presence. i must admit that the task is huge but if every single ex-mc can lend their hand and be-together to drive this effort, insyallah the big day will be a grand success.. not even to us, but also to the whole nation (mckk to be proclaimed as national heritage).

like i said earlier, aku tak pernah dengar diaorg komen -ve pasal individu/ batch during my presence in the ccd's meeting. maybe becos aku takdelah selalu sangat ada kat situ. still, i do beleive that we should...selagi terdaya and niat baik, tolong mana yang boleh. we should have a positive thinking and as long as we know what we are doing, insyallah everything should turn up fine. so kalau ada sesiapa nak tahu pasal ccd or better still, to be volunteer in any of the mcoba's event, do let me know. next ccd meeting is 2 weeks from now: 22 sept 04. siapa nak datang, dialu-alukan..dinner will be serve thorughout the nite.


Interesting heh?

4 comments:

  1. Anonymous9:55 AM

    Assalamualaikum...
    Aku surf website ni sebab aku nak carik orang. Aku nak mintak tolong skit...Korang ada info pasal budak batch korang, name dia Zahir...dua bulan lepas dia ade main bola ngan team aku kat KL ni... Dua tige game aje...Lepas tu ilang...Aku dah register dia untuk this coming league. Kalau sape2 ade info pasal mamat tu..boleh la paste kat web korang ni...aku hargai jase baik korang. Anyway nice page...Hidup Reformasi....

    ReplyDelete
  2. Kalau boleh bagi e-mail nanti boleh hanto Zahir's no kot. Yang betul2 ada contact Zahir is Wong, maybe boleh contact Wong dulu @ 012 9084984

    ReplyDelete
  3. Anonymous6:46 AM

    Thanks for the reply...

    Boleh email no zahir kat aku tak...email aku as below:

    wndchaser@yahoo.com

    Thanks a lot man, whoever you are...

    ReplyDelete