Sunday, October 09, 2011

You Can Count On Me

You Can Count On Me has a different connotation in this batch. Usually referred to what now has become a proverbial status You Keng Kaung Ong Me (spelt in Terengganu slang), it refers to an act of absolute sabotage/breaking promises.

Example: promised to turn up at a function but never did, promised to turn up in a pre-agreed dress code but did not and so on.

Jokes aside, the real meaning of what each other means and has been to us is not lost. In the last one year when I struggled to have a grip of what I was doing, this bunch of people know exactly when to interfere, when to stay away, when to give space and most importantly, when to be there when I need them most - in my weakest moments.

Perhaps the best thing of being a part of this family is to be forever indebted to each other that we will always be around for each other.

Thanks guys, there has not been a single second that I don't think of you guys when I have to go and do what I have to do.

Sunday, October 02, 2011

Gambar Maut

Ini ada satu gambar maut dari rumah Leman. Aku tak tahu nak komen apa. Antara yg terlintas:

1) Che Tam has been growing mentula since F1!

2) Auzir & Wawa nampak macam adik beradik lak. Or maybe aku dah kena minyak dagu Auzir.

3) Kalai nampak sooooo innocent. But wait, kalau kau rasa Kalai cute dalam gambar ni, cuba imagine muka masam & tantrum dia masa Common Room.

4) Ameba macam nak molest Kalai je

5) Dari F1 lagi terpampar FUG di muka Ein

Kalau yang tu tak cukup mengancam, cuba yang ini:

Kalau kau tak yakin gak bahawa betikisme was invented oleh batch kitorang, you only have to see this to be convinced.

Sunday, September 25, 2011


Berita terbaru aku dengar, budaya YKKOM telah menular sampai ke London. Nak dipendekkan cerita (ha2 tak de kena mengena dengan saiz Badut), berita dari London mengatakan Badut telah YKKOMkan LSE!

Dia pergi London, cakap kat LSE "eyh eyh tak jadi lah saya nak masuk LSE" ha2.

Sebagai AJK Sambutan batch, tak pasal2 aku kena buat welcoming party bila dia pulang tanahair lak.

Tapi sebelum tu, kita kena buat survey.


1) Sebab baby lotion dah habis

2) Dia bosan tunggu kat bilik

3) Sebab Malaysia tak pernah dijajah jadi buat apa pi belajar negeri Mat Saleh

4) Abu Usama offer projek dari KD baik punya

5) Dia nak buat rekod baru YKKOM

Sila undi. Welcoming party kita decide kemudian.

Ps: Hari tu diorg kutuk aku sebab tak pergi farewell party Badut. Ha2 I KNEW BETTER ;-)

Saturday, September 17, 2011

The Most Wonderful Things Happen To The Most Wonderful People

I have been in a rather contemplative mode lately. Maybe because it is a stage where you want to reflect what has happened or where you are going next. Maybe it is the constant evaluation and struggle of having to do something you wish you would not pursue if not in the name of duty.

In the midst of the hecticness, I desperately needed to catch up with somebody and Chamat came along. I was late by almost 40 minutes (but luckily I could blame it on the weather - it was pouring cats and dogs).

A few hours passed by so quickly when you are in the company of the people who mean so much to me. Friendships you built from the MCKK years are like drugs to you - you have to prescribe it periodically to maintain your sanity.

Chamat and I went a long way back and any retelling of how we first struck a conversation off Prep School field would have been a punishment for others. In the case of Chamat, our paths kept crossing no matter how far we move in different directions.

Over the years, we have our ups and downs in our trial and tribulations. I'd liked to think that I did not wear my emotions on my sleeve and appeared to many others as a rock of stability, but the truth was I was a lot more fragile than I would like to think. I was too naive in most things so more often than not the initial shock of discovery or disappointment shook me more than I wish it had.

But Chamat had always managed to project an image of calm that did not betray any sea of struggles he was going through. So while others including me went through periods of disappointments in the company of our closest friends, it never crossed our mind that Chamat too would have to go through similar ordeals. He had always been good at concealing it.

Looking back, those are qualities that put him more suited to be successful in whatever he choose to do, compared to many of us. Throughout the years he was the better among us who took challenges in his stride without a tinge of self-pity.

Catching up with Chamat was perhaps the highlight of the last few weeks. We never waste any meeting without discussing what we eventually will end up venturing together. I think this time around we finally have decided on what we will do next.

On 10 January 1995 he gave a card to me at Subang Airport before we left for Scotland. He wrote:

The most wonderful things happen to the most wonderful people.

Looking at him all these years, I can only smile in concurrence :-)

Badut Hidung Merah

Badut dah pun berangkat ke Kota London untuk ke LSE. Buat Master. Kesian dia akan meninggalkan Red (buat beberapa bulan sahaja) tapi 3 bulan cukup lama untuk menyeksa Badut.

After all, Badut di depan kitorang bapak2 itik pernah cakap kat Red lepas habis meeting Mighty Ducks di Restoran Pelita: "sayang tunggu abang kat bilik ye...."

Dia nak suruh Red tunggu kat kereta, tapi sayangnya dia dekat Red, bilik saja yang dia ingat. Joke tu jadi legend antara kitorang dengan Badut, kalau dah kantoi gaduh dengan dia, cara nak menang balik argument suruh dia tunggu kat bilik ha2.

Aku sebenarnya tak pernah baik dengan Badut kat koleq. Dia dah la masuk lambat (he he), tak cukup inci lepas tu selalunya nak gaduh dengan aku. Dia satu kelas dari Form 1 sampai Form 3, memang selalu jugak la aku bertekak dengan dia.

Masa Form 5 lagilah, dia geng dengan Bobo yang memang berdendam dengan aku kerana mengidamkan buah jambu yang ada di laman aku (ha2 Bobo ;-)

Aku pun tak pernah boleh recall clearly bila agaknya aku betul2 rapat dengan Badut. Nak kata masa Mighty Ducks pun mungkin tak betul jugak sebab kalau aku dah yakin dia akan join(t) maksudnya dia dah rapat la tu.

Tapi our friendship was renewed through Mighty Ducks (dan juga usaha2 untuk menukar HM MCKK sebab Badut ni kira consultant tak bertauliah). Banyak kali giler dia temankan aku (or aku temankan dia) balik kuala or pergi tournament. Since kitorang ni macam bujang sebab takde anak, maka kitorang la yang paling senang jadi mangsa.

Aku pulak jadi mangsa dengar Badut bercekerama dengan Red masa dalam kereta. Aku jadi supir, dia bermanja2. Walaupun bulu roma aku naik meremang (ye lah dengar member kau bermanja2), aku tabik spring jugak la sebab pasangan Badut dan Red ni sangat berkasih-kasihan, tak macam sesetengah MIs yang selalu tinggalkan bini dalam kereta sementara dia borak sakan dengan budak2 batch ha2.

Kami yang bermentula besar ingin mengucapkan selamat maju jaya dan moga menjadi orang yang makin berguna kepada negara satu masa nanti. Kalau terlalu teringatkan kat Red, pandang-pandanglah pintu bilik.

Dan bila dah bosan kat sana, selalu-selalulah check BBM ke, whatsup ke, email ke.

Monday, September 12, 2011


By the time I decided to move on from the coaching work with MCKK teams, I would have met hundreds of young people. I started in 2004 full of idealism and energy to prove a point to myself and others that you can change things by touching people's life no matter how you do it.

The first group we came across was a batch of debaters in 2004. They all had different characters but one little boy stood out. He was skinny, had a big head that didn't fit on top of his rather disproportionately long body for someone who was quite small and had a terribly short hair that made his pimples stood out. But from the very first day, it was quite obvious that he was smart. He prevailed in all the quizzes and before long, Bucks was quite a household name amongst the coaches.

By mid year he decided to quit the team that stunned all of us. I had to drive one weekend and he promises to meet me before inspection. I didn't put much hope that he would appear as kids his age don't really keep their words, but he did appear.

I could empathise with his reasons to quit but I made him to promise to come back when he reached Form 4. I didn't expect him to honour hos words but that was the only thing I could do to justify the long trip from KL, knowing that the team was as good as have lost him.

But Bucks did honour his words and did come back to the team. He was one of the smartest and wittiest kids I had coached, one of my favourites of all time.

In one debate, an opponent started a reply speech by using a football game as an analogy. He said that they scored the first goal with this argument, second goal the second points etc. By the time he was done with his reply speech, he said "4-NIL and we win" to the applause of the audience.

I did not panic but I did sweat a bit.

Bucks got up, looked nervous and innocent as always and started saying that he prefers rugby because it is a game of gentlemen, so let's keep the score by rugby rules instead.

So he started "First try, bla bla bla, 5-Nil, a conversion, bla bla bla, 8-0" and ended the reply speech with "20 something to Nil". The room exploded with applause and I think he did become the best speaker.

In another debate, he cracked a joke that the public is not interested whether a minister wears a pockadot boxer or a brief, when debating on the need for privacy for public figures. Innuendos become his trademark, after a while.

I have many ups and downs coaching the young people for a good part of my life but characters like Bucks remain as the best part of those years.

Every year, Bucks would never forget to send a card for my birthday even when I myself forget about it.

And each time I go through his cards over the years, I realise if there is one thing I miss from my previous life, I miss the joy of seeing great talents like Bucks grow up over the years.

The best thing is while everything else may change (the pimples, the lousy hair), he is still the same exact fragile kid I first met almost 8 years ago.

Good lucks Bucks and may you continue to be the kind kid you were, are and have always been.

Wednesday, August 31, 2011

Reunion: Upacara Meleceh

Siaran langsung dari reunion Terengganu:

1) bini Badut dan Badut tak paham perkataan "leceh" ikut konteks Terengganu. Kitorang dah tunjukkan Google tapi diorang tak paham gak.

2) Ja YKKOM big time!

3) Zadin & Toje pun tak datang, budak2 Md Shah memang kena potong points ni.

4) Pyan Hucs Je baru je sampai.

Antara topik-topik perbincangan hangat:

- Wong bercerita pasal dia suka korek hidung saja nak ejek budak-budak sekolah bisu depan sekolah dia dulu

- Wong bercerita di selalu makan nasi ayam yang orang tinggalkan kat jerat Cina masa balik dari sekolah (Wong lagi!)

- Awie cerita pergelutan dia dengan musang yang suka curi buah kuini di belakang rumah dia. Musang ni juga suka kacau Awie main-main cha-ku-chak tepi tingkap masa Awie buat kerja (sebagai bukti, Awie bawak buah kuini sekali).

- Wong terang balik macam mana dia buat jenayah-jenayah di koleq, termasuklah pecah masuk bilik HM, bilik guru, bilik AV, curi line telefon dll

- Sebab Ja tak datang, kitorang gelakkan dia pasal dia lari menghilangkan diri lepas kena DC masa F3 sebab keluar masjid awal untuk batak fish ball lepas sembahyang Jumaat (dengam Dayat sekali kena gelak)

- Wong menceritakan kepada Red taktik berjalan atas angin untuk batak ration snack & menu-menu harian. Taktik berjalan atas angin adalah satu jenis jalan yang laju giler tapi tak nampak macam berlari, tapi tangan tetap hayun yengko macam biasa.

- Cerita-cerita naik keretapi mel dari KK ke KL, termasuk tiket waran RM1 yang EC Lim dok bagi setiap kali cuti.

In the end, yang kena leceh was Badut. Mula dia offer nak gi beli food (kitorang lepak A&W Batu Buruk) so semua kata tak nak makan & nak minum rootbeer float je. Badut insists nak belanja so Wong dah keluarkan beg pinggang dia (trademark bertahun-tahun) nak tapau hotdog. Bila Badut datang dengan macam-macam burger/hotdog/fries, dalam sekelip mata semua kena baham ngan geng2 Teghanung, maka terlecehlah Badut malam tu.

Kitorang last sekali balik dan tak paham-paham hint yang adik-adio waitress dok bagi. Semua kerusi dah angkat & orang dah mop lantai, kitorang buat dek je. Kalau tak percaya, tengok gambo ni:

Tuesday, August 30, 2011

Aidilfitri Sana Sini

Beberapa laporan dari lapangan:

1) SMS raya tahun ini agak berhati-hati bila minta maaf, hanya maaf zahir. Kalau ada maaf zahir batin, Dato G akan tanya "apa dosa batin kau kat aku? Kau pernah r*bbing aku ye dulu?"

2) Ucapan paling sengal datangnya dari Badut, tak mentula ingens langsung: "Balik kampung naik lebuhraya, selamat hari raya".

3) Laporan reunion dari negeri-negeri juga perlahan. Chapter terengganu masih belum dpt kepastian walaupun anak raja Tengku Ahmad Ismawi dah buat ketetapan reuniong jatuh pada hari raya kedua di depan Mydin, tapi dibantah pula oleh orang kuat alumni SS! Wong Astagawagelebeknyeng masih belum menjawab, Toje sibuk main golf macam biasa.

4) Chapter Penang pun huru hara sebab Prez masih di Ipoh (ha ha kena raya kampung bini) dan tak balik lagi. Walaupun ada Syed Moto di Penang, nampak macam xde orang percayakan Syed Moto takut idea reuniong dia melibatkan menyeksa ID.

5) Gambar kat atas adalah gambar Amer Azraen Rosman, tidak dapat dipastikan dia sembahyang raya ke tidak walaupun dia ambik gambar depan masjid. Ein tetap menyanjung tahi lalat Ameba.

6) Kita berjaya mengangkat martabat batch ke tahap lebih tinggi apabila mencecah 250 ucapan bagi slot ucapan Warta KPKM. Geng MI sedang menunggu habuan dari prez sebagai penat lelah kami bekerja. Untuk tahun akan datang, kita akan dapatkan kepakaran Sdr Shahid sebagai bekas orang kuat PEMANDU untuk mencapai KPI 500 ucapan he he.

7) Pyan Hucs Je mengusulkan supaya hanya sengketa lama yang dilupakan selaras dengan klip raya tahun ni, sengketa baru (termasuk bakaroyo 2 bulan lepas) perlu diteruskan.

Anyway, I used to spend a lot of time each year during Aidilfitri to organise reunion for koleq guys around my place. Made a lot of efforts to bring together seniors and juniors. Coming from a small place like my hometown means there are not many budak koleq at a particukar time. But I guess a sign of age, the excitement is not there anymore. After a while you begin to wonder why go through the hassle when others do not see the value the same way you do.

Selamat Hari Raya, I am still entitled for duit raya (though batch ni satu sen or satu projek tak pernah bagi kat aku ha2).

Saturday, August 27, 2011

Selamat Hari Raya Aidilfitri dari MIs

Sebagai menyahut cabaran anak Pyan yang komplen batch ni tak tukar video raya dua tahun berturut2, aku sempat buat video jap (tak puas hati buat sendiri).

Insya Allah menjelang pagi raya aku konpem ucapan warta KPKM will surpass 250 and will become the second highest so far, walaupun tak berjaya capai KPI 500. Bila la nak capai KPI ni, kena upah cybertrooper la. Ada orang suruh upah PEMANDU ha2.

Sincerely from all of us, selamat hari raya aidilfitri. May we receive the full blessing and reflect on ramadhan that has just passed, may we meet ramadhan again next year.

Ucapan Raya Warta KPKM (kali dah ke berapa dah ni!?)

Buat kesekian kalinya (dah berapa kali?), Mentula Ingens mengalu-alukan ucapan-ucapan ala Warta KPKM. Oleh kerana aku dah tak de masa nak cari gambar-gambar dulu nak buat video, maka video raya (ha2 giler cepat) kita recycle video raya 2 tahun lepas :-)

Gambar kat atas, jangan tanya sebab apa KNO pilih gambar yang Mior tengah main2 mentula. Semua kena buat baik ngn Mior kalau nak tumpang rumah agam dia di Sydney ha2. Dalam gambar jugak ada Che Tam kat belakang, kita doakan kebahagiaan dan kesenangan beliau. Juga di sebelah kanan Mior gambar arwah Kiwi, semoga ditempatkan di kalangan orang-orang yang diberkati Allah.


2007 - 121 ucapan
2008 - 241 ucapan
2009 - 327 ucapan
2010 - 207 ucapan

Wednesday, August 17, 2011

Kad & Duit Raya Dari Ein

Lepas Ein hantar kad raya & duit raya seperti yang dijanjikan, vocab "Ein bontot hitam" perlukan tafsiran baru.

Secara rasminya, "Ein bontot hitam" bermakna walaupun Ein mungkin ada perasaan simpati dengan Umno, tetapi dia juga pegang janji. Maka "Ein bontot hitam" bermakna bukan semua yang simpati dengan Umno kaki penipu (ha2).

Lepas ni mesti ada yang meroyan kat facebook :-)

Sunday, August 14, 2011

Sekitar Sahur MI

Update setakat ini:

1) Kita akan gulingkan Presiden sebb dia YKKOM big time

2) Mentula Dato G pun tak leh pakai sebab dia pin YKKOM

3) Kitorang tak sempat nak explore further minda di sebalik Minda Tak Berkembang

4) Epit tengah kutip duit. Kereta baru lah lagi lepas ni


YouTube Video

Saturday, August 13, 2011


Keeping the tradition alive...see you guys tonight. Jangan ada yang YKKOM!!!

Friday, August 12, 2011

Mighty Ducks Revisited

I happened to be in Perak yesterday and had a bit of time to drop by to appease my conscience. It's been ages since I came across the boys and especially Mr Pala and Mr Thaman. I felt even a heavier guilt with Mr Pala and Mr Thaman since we persuaded them to come out of retirement and helped us looked after the team, back in 2008.

3 years on, Mr Pala is still on the field each passing day. Much has changed of late including a new IB complex and a new auditorium being erected, but there are 2 things that do not change. Mr Pala (and Mr Thaman when he is in Malaysia six months each year) will be on the field each day rain or shine, nor has the general attitude of the school towards the team (sigh and smirk).

Anyhow, it was refreshing to see the leaving F5s are beinv succeeded by a healthy no of junior players (about 20 F1 to F3). Amir is the only F4 left, feel bad for him. But he's a good boy and has been loyal since day one so hopefully they'll finish the season in style for his sake next year.

We are back to the junction in 2008 when the forwards, wings and much of the players are F3 (ha2). They may suffer next year competition wise since their size is too small, but they'll give a good fight when they reach 2013.

I thought of making up for all the neglects for the past one year so brought them out for buka puasa.

The boys looked as if they enjoyed it and was pleading that we bring back Mighty Ducks Cup.

I wish that the Class of 2011 will be the first batch who will come back after they leave by end of this year, but experiences of the past tell me that I am bound to be disappointed again. Not a single guy had taken the initiatives to give back or replicate what we tried to do since the first batch (Class of 2007) left, so I see no difference with this batch.

And with I am the only one left of the fellowship (Badut will leave for London soon, KNO in Islamabad and the rest all have no appetite for it anymore), it's unlikely that the good old days are back.

Sunday, July 24, 2011

Mentula Lollipops

Satu pengumuman mengenai Mentula Lollipops telah dibuat.

Itu kira sekaligus dengan reunion batch yang dah lama sangat tak buat. Kali ini kita buat di Pantai Timur.

Perkembangan-perkembangan lain:

- Bobo mengaku he likes it rough. Menjerit-jerit katanya.
- Bowling inter house telah tertangguh lagi
- Aku rasa kita patut buat karaoke inter house lah

Owh and Badut & Ree are leaving for LSE for his masters etc lepas ni ada pad baru di London selain rumah agam Mior di Sydney. He2

Tuesday, July 19, 2011

Vocab MI: Tertinggal

Satu lagi vocab MI yang tertinggal adalah:

"Ein bontot hitam"

Mengikut Gadap yang mencipta peribahasa ini, ia bermaksud "seseorang yang ahli UMNO tapi tak mahu mengaku dia UMNO".

Contoh penggunaan:

Walaupun Gadap selalu menghentam UMNO, dia tidak mahu mengaku dia sebenarnya ahli UMNO tidak ubah seperti Ein bontot hitam.

He he.


Monday, July 18, 2011

Vokab MI

Selepas berkurun lamanya laman Mentula Ingens ini tidak dikemaskini, saya tampil dengan posting baru (sebab saya mengalami writers' block dan tidak ada idea menyudahkan kertas-kertas yang sedang ditulis).

Vokab MI kali ini adalah:


Mentula - merujuk kepada satu kumpulan manusia yang gila-gila dan suka cari gaduh. Dalam kamus Mentula, perihal menjaga hati perut orang lain terutamanya mereka yang jelas hidup untuk carma ("cari makan") tidak ada. Orang yang berada di dalam mentula sangat gemar provok (bukan vokab baru) manusia-manusia carma ini.

Bagi mentula yang ada ego lebih, mereka menggelarkan diri mereka ingens sebab ingens maksudnya besar. Maka mentula ingens bermaksud mentula yang kepala besar.

Mentula tidak ada kena mengena dengan kawan kita yang bernama Karunaker Mentula ini. Saya tidak pasti sama ada nama Mentula beliau ada kena mengena dengan apa-apa saiz.


"You Keng Kaung Ong Me" - dipendekkan menjadi YKKOM. Bermakna kencingan yang sangat hancing. Kecoh satu kampung dia nak datang, orang tunggu punya lah tunggu, tengok last minute SMS "sorry la bro aku ada hal la".

Sebelum tu masa orang tanya nak konfirm boleh datang ke tak, dia beriya-iya cakap "ala rilek la, you can count on me".

Contoh terbaru YKKOM adalah semasa Perhimpunan BERSIH:

A: "Mattop, pukul berapa kita nak jumpa ni? Kat mana?"
B: "Aku otw ni"

Tunggu punya tunggu:

B: "Sorry la, aku ada customer kena layan lebih. Tak sempat dah ni"


"F*ck U Gadap" - merujuk kepada kemarahan yang amat sangat, bila dipendekkan menjadi FUG. Gadap adalah seorang Mentula Ingens yang hobinya suka cari pasal dan usik semua orang, termasuklah pakcik-pakcik (ha2). Dalam batch, ada seorang bernama Ein yang selalu diusik manja oleh Gadap. Tapi bila Ein dah tak tahan dengan usikan Gadap, Ein akan menjerit FUG!

Konteks penggunaan:

"Ein menjadi begitu FUG sehingga ditendangnya kerusi meja dalam pejabatnya".

Sekian kelas vokab Puan Juriah Bahali hari ini.

Tuesday, June 14, 2011

Ni Nak Test Gamhar Yengko Lak

Yeaaahhhh untuk meneruskan kempen naikkan KPI bulan ini, aku cuba lak mengepos (marah Juriah Bahali ni pakai bahasa-bahasa tak de class macam ni. Masa Form 1 satu batch Leman dia jadi mentor, gler apa. Tu yang Sapet Carlos rasa terpinggir sikit tu) gambar.

Mengikut celebriti blogger KNizam, gambar ni masa kat Pangkor. Aku tak tahu sapa lagi funky ala2 4U2C - Mior ke Butcher!

This Is A Test

Untuk menaikkan KPI blog batch yang tersasar jauh sebab yang diberi
amanah ponteng (ehem2), aku nak test blogging pakai email. Memang
ketinggalan zaman orang lain dah lama buat ni ha2.

Tuesday, May 17, 2011

Terkini Dari FB

Oleh kerana masing-masing terlalu sibuk dengan hal masing-masing, maka kita godek-godek dari FB nak tengok what each other is up to (he he).

Berikut adalah perkembangan-perkembangan terkini dari FB MIs:

Fadli sudah ada FB! Berita hebat, orang dah bertahun ada FB dia baru start (ha2). Mengikut pemerhatian celebrity blogger, muka Fadli la ni mcm Mr Henderson from The Matrix's fame! AWAS..

Kalau check FB Fadli, kena cross check FB Epit. Epit dah bertweet skrng (the rest is self explanatory from the FB screenshot ha2)

Tp FB status yg lagi panas goes to Chibix's. Missing somebody tp melepas. Hmmm. Ramai lak yg suka status Chibix ha3.

Kantoque pun ada mengidam jugak (bukan Chibix sorang je). Sama ada dia selalu pergi ke Yati sbb dia betul2 mengidam nasi kerabu ayam percik, kena tanya Kantoque

He he and Mattop berjejak kasih dengan budak Idris yang duduk dekat dengan katil dia dulu (ha3)

Sejak dipilih jadi Pres batch menang tanpa bertanding, Khalid jadi makin political. Sekarang dia tengah nak settle dengan Brahim Ali.

Aku cuba cari gambar2 skandal Dato G, tapi tak jumpa la. Dia pandai cover track, patut mentula hebat & bergedik sokmo. Hanya jumpa gambar aktiviti2 KPTC.

Banyak2 profile pix, gambo Chamat je yg stylo & x bnyk lemak.

Yg lain maintain je lah. Mpro maintain ceria.

Selain Tungkid, yang lain maintain boroi (kah3). Hj Musdaq dah jadi "S"

Acu tengok Aiwa (sprinter Ahmad ni) sekali lagi, kesian dia. Cekong tu.

Tp gambo FB paling mahal = gambo bakal DO Muor. Ha3. Ada gaya. 

Khafiz Amat Noh Dijumpai

Mad Doc Mot

Menara Telekom

Khafiz @ TokGuru adalah anointed Presiden BRU 1994 dari zaman hari pertama di Prep School lagi. Dialah harapan kami untuk lawan Bro Ajmel  (Class of 93) sebagai salah seorang Presiden BRU paling berwibawa awal-awal tahun 90an. Dia juga harapan kami untuk bawa keberkatan supaya dia boleh doa SPM kitorang hebat-hebat.

Tapi TokGuru meninggalkan kami lebih awal di akhir tahun 93, hingga porak peranda BRU 94 (mana taknya, si Jubes - kalau Dubes maksudnya Duta Besar, Jubes maksud apa? Ha2 - pun boleh jadi AJK BRU). Akibatnya kami tak banyak menang tournament dan results SPM pun selebet. Yang ada tidak berjaya menolak bala ke atas batch kami, walaupun Azrin Madin cuba sedaya-upaya.

Pertelingkahan paling besar sekarang ialah rumah mana yang patut dapat mata, dengan penemuan ini.

"Ni kena bagi doc mot dan leman markah 1,000 point ni. Take pun bagi jer terus big balls cup kat doc mot."
"Point utk mohd shah .... ! "
"Syed moto yang jejak kasih, so syed dapat point untuk Leman. Mohd Shah kena tolak markah, sebab takde ahli yang berusaha nak jejak kasih ahli mohd shah yang lain hahahha"
"Point moto n leman patut kena potong. Selama ni dok share aircond yg sama. Baru hari ni tau.. "
"Mat shah pentingkan mentula sendiri"
"Habis, kao pentingkan mentula chaie?"
"Mentula chaie jgn di sebut. Nanti ****** jeles..."
"Semua org pentingkan mentula sendiri. Hang tak pentingkan mentula hang? Kesian mentula hang."
"Kalau dh botak mcm padang golf kk, xdenya aku nk jeles :-p"

Selamat Hari Guru

Ha2 dah bertahun (figuratively speaking) blog ni tak diupdate. I guess we are at a stage where we need to move on. By we, most probably it means me (ha2).

Everything has not changed much actually. The Male-ing List still churns hundreds of emails each day, knocking >7,000 emails a month sometimes. People are still as close as ever with each other - so whatever that we set out to achieve through this blog about 8 years ago; are going on well.

I just don't have the time and opportunity to be a part of that, as much as I want to. It's a struggle to read batch emails nowadays, so in return I have to sacrifice some bed-time reading slot to read the batch emails from the blackberry. Not the best of arrangement, but the least I can manage.

Likewise, I guess MCKK drifts away a lot quicker than I anticipate. SPM and PMR results 2010 came and went without hardly much impact to us; unlike the yesteryears when it would dominate the batch's discussion for a while (in spite of 2010 results being the best results for both). I drop by in Kuala Kangsar once in a while for ceramah or programs, but I guess I have no business or inclination to find out what's happening within the gates of MCKK anymore.

We used to say that when we leave the gates, we should leave with heads high and never turn back. I guess we are all at that stage now :-)

(Ha2 long intro as an escapism to explain why we definitely will not meet at blogging KPI this year here)

Anyway, here is the customary Selamat Hari Guru to all the teachers who have taught us and to our parents, wives, siblings and friends who brave each passing moment to provide the best for the younglings. I too still receive a Selamat Hari Guru greeting each year and I can understand the magnitude of showing a gratitude to ones who take the difficult task to educate.

KNO had kindly searched his archive (as always) for a photo during Teachers Day celebration in 1994. It's a zapin performance from the King Scouts (hence it's imperative to note that they were not picked up for their physical appearance ha2, Wonggek menari zapin is not something you want to see every day).

Monday, March 07, 2011

En Ismail Zainal Abidin Spotted

Apa masalah kamu?

Beberapa fakta mengenai Cikgu Ismail:

1) Dia suka tanya soalan "apa masalah kamu?"

2) Dia suka panggil nama manja pakai nama bapak, kalau anak murid yang dia sayang. So dia panggil anak En Mubin & anak En Shuib. Tapi tak pulak dia panggil anak Laksamana Ramli ye dak?

3) Dia suka letak tangan depan mulut, macam bercakap dengan microfon.

4) Dia mempopularkan teori tangki. Belajar Add M3 macam ada tangki atas kepala. Mula2 homework sikit, macam tambah air dalam tangki atas kepala. Lama-lama kalau tak buat homework, tangki penuh and kelepek -  mati lah kau kena tindih dengan tangki.

5) Jeng jeng jeng.... dia pun Mr Ikon macam Mr Ikon Mentula he he he he

Sunday, March 06, 2011

Wedding Review & Cari Jodoh

The space between one wedding and another gets further and further away. I can't even remember the last immediate wedding before KNO's but it feels a bit a while ago.

KNO's wedding on 19th March was one of the most anticipated weddings. I blocked the date way in advance but unfortunately, something urgent came about in the morning and my trip to KL was delayed. In the end, it was too late to catch up with the convoy that left for KL at 11 am.

As a result, I didn't have the opportunity to dissect KNO's wedding as brutally as I would like to. Luckily, as a celebrity blogger, KNO somehow commissioned a wedding video that unfortunately featured Chibix - that in itself would have earned KNO's as the worst wedding of the year, irregardless how perfectly planned the whole affair was.

A few weeks before that, Fadli had managed to arrange a late night reunion at a karaoke joint. Given the age and how our species is slowly but surely getting extinct in the batch, lagu wajib at each karaoke joint is Wali Band's Cari Jodoh. The highlight of the night would have been Ir Gadap's rendition of rock kapak or Jures' imitation of your Hollywood's heartthrob.

As of today, we have not gotten any new notice of a wedding in the near future. I suggest all eyes to be trained on La'ba. Words had it that he cut down his time at bowling alleys to spend more time settling down.

To those who want to practise for the next karaoke joint, Wali Band's Cari Jodoh is a good start :-)