Monday, November 19, 2007

Pulau Pandan Jauh Ke Tengah

Once in a while in the span of our lifetime, we are shaken by events that take us completely by surprise.

In a matter of 24 hours, events that took years to build up unfolded within hours.

Most of the time, when faced by such events, we have to do what our gut feeling tell us to do. Hopefully we are guided by our values and principles. But most importantly, we must pray to Allah that our conscience is guided by Allah all the time, that we always do what is right.

We can never be sure that we do the right thing - only time can tell.

I do not know why certain things must happen; but I am sure things always happen for a reason. Whether it's a good reason or bad reason, remains to be seen.

I am still confused whether I did the right thing or not. But then, as always it's between us and Allah - and Pulau Pandan after all, always jauh ke tengah.

To some people who read this, take comfort. Be at peace. Peace comes from within. So seek within.

30 comments:

  1. Anonymous11:36 PM

    Noni you scare me. Sounds something serious. Apa2 ngan our batch ke?

    ReplyDelete
  2. 900539412:07 AM

    allo allooo
    apa yang tiba tiba jadi philosophical ni ?
    aku tak faham apasal Pulau Pandan jauh ke tengah?
    ada tersirat kah?

    ReplyDelete
  3. Anonymous10:44 AM

    Pulau Pandan jauh ke tengah
    Gunung Daik bercabang tiga
    Hancur badan dikandung tanah
    Budi yang baik dikenang jua

    ReplyDelete
  4. Anonymous11:47 AM

    Things happen for a reason. Aku pun tak sure that we've done the right thing. Aku berserah kat Allah and take comfort in the fact that niat kita ikhlas untuk menolong. As you said, the rest, only time will tell. May Allah guide us.

    Thank you very much. It was unfair of me to have dragged you into this. Tapi, I know we've always shared the same ideas and principles. It did cross my mind, initially, to just let things be. Buat apa nak menyusahkan hidup? But, I knew it would've been very irresponsible of me and I would never be able to forgive myself. Again, thank you, from the bottom of my heart.

    Pulau Pandan jauh ke tengah...

    ReplyDelete
  5. Anonymous2:48 PM

    thank you soooooo much...
    sbb bg sy
    hidup baru...
    nafas baru...
    kawan baru...
    sabun baru... :-P

    ...Hancur badan dikandung tanah
    ...Budi yang baik dikenang jua

    al-fatihah buat arwah~

    ReplyDelete
  6. setinggan overfloor4:10 PM

    apa ni woiii?? apa ni??? cerita la weihhh...

    ReplyDelete
  7. Things happens for a reason.

    behind every bad things, there will always be a blessing in disguise behind it.

    Be patient.

    Rain or shine

    ReplyDelete
  8. Ha ha aku memang tere buat stunt.

    To yang SMS aku nak confirm aku nak kahwin:

    - yang nak kahwin nya auzir, bukan aku. Tak merasa laa korang gelakkan aku lagi

    To yang SMS malam2 buta takut something happen to our batchmate:

    - no lah it's nobody you guys know, it's a reflection.

    Sebenornya aku saja jee nak buat stunt tengok korang react mcm mana..

    Macam sekali tu aku email kat semua orang aku quitting PETRONAS nak balik kerja kat UK.. ko tak tengok Bobo nya respons ha ha.

    ps: On a serious note, I am flattered of the concerns. Walaupun it's a crying wolf ha ha

    ReplyDelete
  9. ni buat aku nak create cerita liar ... muahahahaha

    ReplyDelete
  10. madzidul akmal sidek11:04 PM

    citer la noni.... mesti ada sesuatu yang terbuku didalam hati anda...

    ReplyDelete
  11. alaaa mazidul, saya x suka awak. Awak suka malukan orang bila buat raid. Tak nak kawan dengn awak.

    Kalau saya citer, nanti awak raid saya dengan krew 999. Tak nak laa..

    ReplyDelete
  12. Usman Kahak10:55 AM

    lain macam je marah mazidul.. hang kantoi khalwat ke? kuakuakua

    ReplyDelete
  13. aku syak ia ada kaitan ngan pulau batu puteh. jadi?

    ReplyDelete
  14. hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri,

    lebih baik hujan batu di negeri sendiri...

    ReplyDelete
  15. tak de lah kantoi, tp aku memang x suka orang botak gemuk eksyen yang suka malukan orang.

    (ok la aku memang kantoi tp bukan ngan dia)

    ReplyDelete
  16. ha ha tak jadi laaa awie...

    ReplyDelete
  17. "thank you soooooo much...
    sbb bg sy
    hidup baru...
    nafas baru...
    kawan baru...
    sabun baru... :-P"


    kenapa ada sabun baru???
    ????

    ReplyDelete
  18. bila pakai sabun baru sensasi baru.

    kalau pakai yang ada mentolatum, lagi best, sejuk rasanya

    ReplyDelete
  19. setinggan overfloor1:59 PM

    dah tu? apa citer pulau pandan ni woiii? takkan abioh cenggitu je? tak rock la cenggini wehhh...

    ReplyDelete
  20. ha ha ha cenggitu laa cengawabnya....

    ReplyDelete
  21. kesian setinggan. dia concern dgn batch situation.

    ReplyDelete
  22. setinggan overfloor5:26 PM

    kawaii,

    batch I batch u jugak...dengan syarat, u sambut cinta I!!!

    ndak? ndak le...

    ReplyDelete
  23. Anonymous10:40 PM

    so dear, did u do the right thing? u traded a lot for that.

    ReplyDelete
  24. Anonymous7:51 PM

    citer la noni.... mesti ada sesuatu yang terbuku didalam hati anda...
    # posted by madzidul akmal sidek : 11:04 PM

    yup.. a big chunk of cholesterol (err.. dlm hati boleh ada cholesterol ka? aku x amik bio dulu)

    ala.. noni aku response jiwang corrosion dulu tuh saje je nak amik ati ko.. tapi takde la sejiwang surat aiwa ke fadli kan?

    ReplyDelete
  25. Anak Pulau yang muncul di tengah malam...11:30 AM

    'Pulau Pandan' dah ke tepi,
    tersadai nun jauh ke Selatan,
    'Pulau Pandan' tak macam dulu lagi,
    tapi tetap dlm ingatan,

    bagi saya...
    pulau pandan tetap pulau pandan...

    P/S: Pulau Pandan bukan Pulau Batu Putih k

    ReplyDelete
  26. ha ha bobo, reply jiwang corrosion hah? aku archive lagi reply tu, aku flattered giler and thought kalau lah aku tahu kau sayang kat aku macam tu dari dulu, aku dah lama jadi Raja Betik and claim the title pelopor betik ni, bukannya Epit.

    Anak Pulau - case close, and all should move on. In the process some part of us die with it, but what doesn't kill us make us stronger. The irony of it all is that after a month - it is I who has to search for inner peace; and I am going back to Bobo!

    Bobo mana kau, I need McD Club nya gathering!!!! Kau lah jambu dan cinta sejati aku dulu, kini dan selamanya.... (and Wahida can always join in to add some spice)

    ReplyDelete
  27. Anonymous1:06 AM

    Next gathering buat kat McD Teluk Cempedak laa.. pre or post sharap's wedding on the last saturday of 2007 tuh..

    that friday ada farewell dinner for my SM so most probably will overnite in Kuantan, kalau Noni confirm datang awal boleh aku cancel bawak Wahidah.. hahaha

    ReplyDelete
  28. ha ha ha kau lah kekasih awal dan akhir (wahidah x marah kan? apa laaa aku compared to wahida..)

    ok set McD Club Telok Cempedak, nanti aku gebang2 kan kat batch net itinerary sharap kawin.

    aku nak tumpang someone from kl coz x nak drive, then join kau, then have a romantic cruise ngan kau (ada musang laaa pulak kat dlm ceiling rumah bapak aku ni....) tolong hantar aku balik rumah parents aku, then esok aku ambik bas balik kl..

    ha ha ha kau nak bawak wahida pun x pe, mcm wahida tak kisah. part2 yg gentle tu aku handle, bila part S&M, strap and whip, ha ha ha aku pass kat wahida...

    shit this is soo gayyyyyyy....

    ReplyDelete