Thursday, March 11, 2010

Results SPM MCKK 2009

These are only facts:

1) Grading system has been changed - A+ (>90), A (80 - 90), A- (70 - 80). So A1 = A and A+, A2 = A- and straight As (A1 & A2) = straight As (A- & A & A+).

2) Results MCKK 2009 - only 21 straight As. Compare that with 43 last year.

3) 214 students managed to get straight A+s in the country (the best results achievable and the true quality students). NONE FROM MCKK.

4) 7,987 scored straights As nationally. By percentage, 21 people out of 7,987 is 0.26%.

5) Compare this with last year. 6,277 people scored straight As nationally, so 43 people out of 6,277 is 0.7%.

6) This means within one year, MCKK's results (in terms of straight As and performance relative to others nationally) plunged by 200%.

This is how Rome was reduced to its knees - by sweeping everything under the carpet and lock yourself in the room of denial, even when Atilla was reaching the gate.

MCKK has been on that road for the past few years. Those who have the power to change - Board of Governors, MCOBA or PIBG - either claim ignorance, denial, shut their ears and (this is my favourite) spinning the story that there is a grand master plan, that a grand strategist is putting the grand master plan in place. Sounds like Nero to me, with his grand music, playing instruments while Rome was burning.

The Class of 2009 achieved one of the best PMR results in the last decade, in 2007.

What did we do to them after 2 years? I think all of us - the teachers, parents, old boys, bystanders - have a hand in seeing them this route. A bit dramatic, but we let things deteriorate as it is.

Welcome to 1MCKK!

75 comments:

  1. ingatkan nak masuk sekali kisah2 cikgu rasis dan juga PK karam

    ReplyDelete
  2. yang tu posting lain, panjang citer tu.

    ReplyDelete
  3. itujuhpuluh2:38 PM

    oh kolej melayu
    harapan bangsaku
    DENGAN SEJARAH YANG CEMERLANG
    harumlah namamu

    ReplyDelete
  4. nomdeplumme20004:51 PM

    Don't worrylah brothers, bak kata Prez MCOBA lepas cerita PMR tahun lepas dan YDP PIBG defensive strategy on MCKK timetable "Kolet is definitely not down and out".

    Saya sokong sebab:

    1. Gred purata improve*
    2. Results BM kita akan appeal dan minta re-mark (eeh sorry, ni excuse PMR tahun lepas. Tapi lantaklah boleh pakai lagi beb!)

    * improve sebab last year ada sorang fail add maths; tahun ni 100% pass! Yahoo!

    ReplyDelete
  5. Anonymous5:02 PM

    YDP punya cerita semua tipu.

    a) Swimming pool still tak leh pakai
    b) Budak New Hostel still Subuh jemaah di Surau Big School. Dia kata Maghrib only. Haha check lah dulu ngan budak2, jgn dengar cakap Rauhi tu.

    ReplyDelete
  6. Anonymous5:07 PM

    Jangan janagn nanti bangunan baru Int Bacc (IB), penuh dgn budak budak luar. MCKK hanya sediakan tempat saja......Malunye....

    ReplyDelete
  7. Gila tak boleh pakai Grand Master Plan if it causes a dramatic downward spiral?

    Oh wait.Maybe that is the plan.If the standards have fallen so much,any small improvement is already an achievement.

    Haaiih.

    ReplyDelete
  8. Anonymous6:48 PM

    haha...saya setuju...igtkan EST xdak powerla result depa...xpala...kita tunggu bapa banyak ja yang budak2 ni dapat scholar...(oversea je ha!yang hak dok laen x kira)...at least pengetua budak2 2 ada JUSA C...bley bangga ka hak tang 2?

    ReplyDelete
  9. Anonymous9:20 PM

    ni la akibat kemasukan berdasarkan kabel...

    ReplyDelete
  10. Anonymous9:22 PM

    Semua yang masuk t semasa pengambilan semua yang kokak-kokak...

    ReplyDelete
  11. Anonymous9:24 PM

    The whole education system is corrupted

    ReplyDelete
  12. Anonymous9:25 PM

    this applies to all
    SBP....

    ReplyDelete
  13. Anonymous11:30 PM

    Now cracks a noble heart. Good-night, sweet prince;
    And flights of angels sing thee to thy rest.

    MCKK 1905-2003

    ReplyDelete
  14. hmmm...cupcakes...

    ReplyDelete
  15. ha ha homer will fit in well here (and at MCKK) sbb kurang pintar ha ha ha.

    cupcakes satu ada lg kat dlm fridge aku klu nak.

    ReplyDelete
  16. Anonymous7:26 PM

    Betul ka MCKK rank 51/54 drp keseluruhan sbp...???

    ReplyDelete
  17. 7987 scored straight As - scholarships (overseas) up for grabs only 1500++ (termasuk 1Malaysia scholarship kot?).

    haha. Good luck on that. Hope these 21 make it through the scholarship interviews. (Though chances are the interviewers don't really give a damn as to which school you come from). hahah

    ReplyDelete
  18. UTUSAN: Sekolah Tuanku Abdul Rahman terbaik di Perak


    Para pelajar Sekolah Tuanku Abdul Rahman menjulang Mohamad Iqwan Ibrahim yang mendapat 9A dalam SPM dan turut diumumkan sebagai pelajar cemerlang di Ipoh, semalam.

    IPOH 11 Mac - Sekolah Tuanku Abdul Rahman (STAR) di sini muncul sebagai sekolah terbaik Perak dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2009 yang diumumkan hari ini.

    Sebelum ini, sekolah tersebut juga adalah sekolah terbaik di negeri ini bagi peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR) 2009.

    Buat julung kali, keputusan peperiksaan SPM tersebut diumumkan di sekolah terbaik bagi negeri ini dan bukan di Jabatan Pelajaran Negeri Perak seperti kebiasaan.

    Menurut Pengarah Jabatan Pelajaran negeri, Mohd. Radzi Abd. Jabar, STAR mencatatkan gred purata sekolah (GPS) 1.71 dan mendahului empat buah sekolah lain yang turut cemerlang dalam keputusan SPM kali ini.

    ''Sebanyak lima buah sekolah di negeri ini dikategorikan cemerlang selepas memperoleh GPS antara antara 0.00 hingga 2.25 dalam peperiksaan SPM 2009.

    ''Sekolah terbaik ialah STAR, diikuti Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Integrasi Gopeng, Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK), Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Sains Teluk Intan dan SMK Raja Tun Azlan Shah di Taiping," katanya.

    Beliau berkata demikian pada sidang akhbar selepas mengumumkan keputusan peperiksaan SPM 2009 di sini hari ini.

    Menurut Mohd. Radzi, dalam peperiksaan tersebut, sebahagian besar sekolah di negeri ini berada dalam kategori sekolah cemerlang, baik dan memuaskan manakala sekolah berpotensi hanya sebanyak 23 buah atau 9.87 peratus.

    ''Ini menggambarkan Jabatan Pelajaran negeri telah melaksanakan tugas dengan baik dalam bidang pendidikan," katanya.

    Dalam pada itu, katanya, seramai 718 daripada 39,215 calon sekolah kerajaan dari negeri ini mencatat gred cemerlang iaitu A+, A atau A- dalam semua mata pelajaran yang diduduki.

    Katanya, daripada jumlah itu, seramai 15 calon mendapat gred A+ bagi semua mata pelajaran yang diambil dan pelajar terbaik ialah Chen Chung Shen dari SMK Methodist (ACS) Sitiawan dengan keputusan 15A+.

    ''Pada keseluruhannya, pencapaian sekolah Kementerian Pelajaran di Perak dalam SPM 2009 mengalami penurunan sebanyak 0.09 peratus.

    ''Seramai 33,472 atau 86.18 peratus calon layak mendapat sijil SPM berbanding 32,867 atau 86.27 peratus tahun 2008.

    ''Walaupun peratusnya merosot, gred purata negeri (GPN) SPM 2009 mencatatkan peningkatan daripada 5.77 pada 2008 kepada 5.58," katanya.

    Pada SPM tahun lepas, nilai bagi semua gred purata diubah suai dengan mengambil 0.00 sebagai nilai gred purata tertinggi dan 9.00 sebagai yang terendah.

    Sistem penggredan baru juga diperkenalkan dengan memperincikan kecemerlangan calon melalui pengenalan gred A+ bagi mereka yang memperoleh markah 90 peratus ke atas.

    ReplyDelete
  19. Eleh kome.. nak mengate orang. Batch kome bukannye pandei mane pon.

    ReplyDelete
  20. ha ha ni cheap skate nya comment la ni.

    jgn2 dari someone from inside mckk ni.

    sekoman2 zaman dulu, top 10 SBPs, kalau tak top 3 pun, memang confirm.

    dah la record kat board hargreaves hall tu salah, esp for class of 94.

    woi jgn la deflect the real issue - real issue nya SMS Sains Muar 129 straight As, MCKK 21 orang.

    don't shoot the messenger.

    ReplyDelete
  21. Anonymous10:58 PM

    yeah leave noni kapet alone!!

    ReplyDelete
  22. Si Spek Tebal11:51 PM

    "real issue nya SMS Sains Muar 129 straight As, MCKK 21 orang."

    Ok so thats the real issue. Well from what I'm seeing you guys aren't actually helping the situation. Instead of posting comments on how bad the results is and posting articles on how good STAR is why don't you all discuss on what went wrong and how to prevent the same outcome with the future batches. Now that would really help.

    ReplyDelete
  23. Anonymous1:45 AM

    spek tebal...what are mumbling about??why are we talking about this in the first place?we were tired about talking how to improve from year by year and that political admin of the school kept giving excuses...how????how???u tell la how????komen je tau

    ReplyDelete
  24. Anonymous11:39 AM

    dah lah jgn lah kte kt sini pnt2 komn...budak2 2 bkn pdulik pn.....biarlah....tanggung jela malu....

    ReplyDelete
  25. Bapak aku Old Boy, Serpent 78; aku old boy, Class of 2005; adik aku recently old boy, Class of 2009 yang tengah dipersoalkan ni. Sape kate diorang tak peduli? He's the one who told me about this posting here.

    Here's an excerpt of my dad's conversation dalam mailing list his batch, after our family's discussion over dinner:

    ***

    Assalamualaikum,

    Rasa terpanggil untuk jwb, sbb my son collected his result from Kolek yesterday. However, being a father my views maybe biased.

    Maylod: Pg tadi I asked myself almost the same question. What went wrong? Why my son got what he got? Why the dismal performance of the batch as a whole? Only 21 dapat all As. Semasa PMR in 2007 98 of them dapat 8A, top boys school masa tu. During that year they out performed their seniors, a number of batches before them.

    In the case of my son, he bloomed as a college boy after his PMR. Jadi cheerleader, sub editor college magazine in form 4 then chief editor in form 5. Somehow the editor job has given him the opportunity to be online on the internet thus away from his books.

    But that was the case of my son, he gained something and he lost something in return (which i guess is not too bad). Glad my wife is not worried at all.

    Tapi kalau anak aku got distracted that shouldn't affect the other 97 students. Shouldn't affect those yg masuk kolek in form 4, the ones yg kadang kadang more academically inclined than those yg masuk from form 1. So to ease my emotion it becomes easy to point the finger, any finger, to someone else. Sigh...

    Generally I think the reasons are:

    1. Long cancerous sickness which every tom dick and harry trying all kind of cure simultaneously; knowingly and unknowingly to those who should monitor.
    2. Poor administration of the school by the school administrators
    3. Teachers have lost faith of the headmaster - lost of respect, some make jokes behind his back
    4. Teachers penat dengan macam macam activities, MOE, jabatan pendidikan, MCOBA, the individual batches, parents, vip parents dll.
    5. Almost total focus on Form 3, anak Ghandi Al Mandela is one of them (ignore this)
    6. Quite strong resentment by teachers towards MCOBA, old boys and to some extent anak old boys - can we blame the teachers? probably not, not totally maybe
    7. Teachers yg tak live the kolek life, totally detached, hanya mengajar.
    8. H1N1 outbreak
    9. Ego has landed - terrific performance masa PMR lull them into feeling superior - boys mainly tak sure abt teachers
    10. Ego has landed - all this labels conferred onto kolek - cluster schools and what not
    11. Limited vision - competitors are schools within the district and state (both studies and games)
    12. One upmanship among oldboys. one batch trying to outdo the others, this could sometime kacau the administration
    13. rasa kasih sayang yg tak terhingga towards kolek - nak bantu mcm sampai cikgu-cikgu penat n maybe meluat, especially kalau tak deliver

    When Alimudin was the HM, when my other son was studying there I complained to him why is it when my son scored rather low in his xm yet he was ranked top 20 in his batch. He later mentioned this to the rest of the boys and teachers during an assembly.

    I can't point my fingers towards MOE, JPN and JPD don't know what they did

    I think the cure requires time and a lot of empowerment. Maybe total reconstruction, physical, teaching staff, teaching resources, management. At the same time there need to be a lot of restrain amongst us old boys.

    my two sens at this point of time, dah dkt time untuk semayang jumaat

    wassalam

    bomb

    ReplyDelete
  26. And this:

    ***

    Kolek was put together at the turn of the previous century. it has served its then forseeable future needs but those needs may no longer be valid now. The need for Kolek's existance into the future need to be revisited. the revisiting should be by a team that SHOULD NOT be exclusive to budak kolek. there should also be a visionary educationist who could see way into the future.

    There is also a need to check how much has kolek adhere to the moto Fiat Sapientia Virtus thus the need to look into the values

    The reevaluation and rebuilding must be total, separo separo would be mcm org nak berhenti merokok, lama-lama tak berhenti; repair sana ubah sini lama lama rebah

    ***

    Just because the boys are not saying anything in your blog, doesn't mean that they are not saying anything about it elsewhere.

    ReplyDelete
  27. Anonymous3:13 PM

    amer hadi azmi...saya rasa apa yang ayah awak ckp 2 btul...dah lah rauhi,cukup2 r 2.....

    ReplyDelete
  28. Anonymous4:22 PM

    no way...there must be something wrong....i cannot believe it...0509 just like have the smartest students....epul,ibrahim,the cagers,azim,syafiq...what happen to them?is this real???

    ReplyDelete
  29. Spek cun4:54 PM

    memang dsar spek tebal. katak bawah tempurung ke bro. do you know who noni kapet is and what he is doing to mckk to improve the situation???
    Dia kerja kuat bro..dia kerja sungguh2 utk improve / tolong mckk. ingat senang ke nak buat perubahan dari luar...ko tu yang setiap bulan dok tebalkan spek. len kali bagi salam. Contohnya mcm ni: "assalamualaikum, aku yang katak bwh tempurung ni nak komen". baru best

    ReplyDelete
  30. love to see this discussion! It’s great to see you all working through the issues and also, it’s great to see recommendations for testing. In the end, it’s what your actual users do and prefer that should be your biggest driver in making these decisions.
    online department

    ReplyDelete
  31. apa la budak2 spek bergaduh ni, gler tak cool.

    spek tebal - aku suggest kau buat lasic la, orang dah x pakai spec tebal ni.

    spek cun - make sure buang spek masa tido.

    ReplyDelete
  32. Kpd yengko sekalian, perlukah kita panggil AJK Batch Keselamatan Internet?

    Esp sila gasak brett yg selamba je spam kat sini!

    ReplyDelete
  33. Ok jawapan2 aku kpd budak2 spek, yg o-nani-mes, yg ada gambar dan jugak brett:

    1) Kalau ada budak2 0509 yg baca ni, jangan la sensitip sngt. You cannot change why you screwed up the exams (ha ha 10 years down the line, you'll enjoy the status of being super senior old boy because you can say the same thing). Personally, having had so many encounters with your batch, I knew that was coming looking how you changed drastically in your Form 5. But you are kids, boys, we all went through that stage. The adults around you should have done more to make sure certain things still function.

    2) Kpd Spek Tebal - if you are an old boy, you can dig one whole archive on the discussions and efforts to help MCKK. Most of these efforts are frustrated by the HM, PKs and his legions of yes-man teachers who corrupt the culture of MCKK. Dah lama dah (quote Maha-diak) bagi suggestion, tp HM MCKK & Co nak duit old boys ja, nasihat x nak dengar. If you are a present boy, tunggu lah jadi old boy and subscribe to mailing list. If you are a new old boy from 0509, then pi lah subscribe and search the archive. if you are a teacher - dah berbuih dah, bukan nak dengar sngt pun. Duit ok lah, tp nasihat tak nak dengar. If you are none of the above, kalau nak gaduh jom pi squash court, yg kau sibuk2 sini apa pasal ha ha ha. Kami yengko.

    3) Kpd Abas Asari - jom lah pi squash court kita sama2 buat Add Maths, batch aku dulu terrer curi line phone. Kitorang curi line phone bilik HM. Don't be petty lah, we don't entertain pettiness here.

    My opinion and views, having been one of the old boys who have spent time in MCKK since Sep 03 so in terms of caps ni dah berpuluh2 cap dah ni - are well known.

    The leadership has to change. I used to advocate this subtly but not anymore.

    I go to other SBPs, meet other SBP's teachers at all sorts of tournaments - MCKK's leadership jauh bagai panggang dari api, and when MCKK teachers (majority of them) complain they work hard here and there, it pales in comparison with what other SBP teachers are putting in.

    But that's because the leadership's priorities are wrong.

    ReplyDelete
  34. I have had the chance to be in Koleq during HM Rauhi's time, those early few months where all hopes and expectations are high, as well as the anxiety with the uncertainties of what he would bring with him.

    That guy's ego is huge, probably because he sees himself as a turnaround artist, with a record to prove. As many turnaround artists, his aim was probably just to come in, change whatever it is that's necessary, regardless of the cost and after a couple of years, move up the ladder and get a desk at the ministry.

    He sorta show how confident he was that this was going to be a short stint by not relocating his family to Kuale. Dia sorang je pindah.

    But of course, he underestimated the school and overestimated himself. Budak Koleq stubborn, degil sikit bab-bab perubahan ni. My batch especially in contrast to 0004 who seemed a bit more keen on HM Rauhi's agenda. I guess it was a bit too much too soon for us.

    About his PKs, I'm sure you guys are familiar with the antics of PK Roslan, the Tuesday Activities PK as well as Mr. Fairuz, the PKHEM. Don't want to talk about them but instead about Mr. Safuan Rabaai, the PK1. He's a good teacher, very much in tune with the Koleq life and Budak Koleq as a whole. Had many nice conversations with him and many times too he told me he's thankful for the College, for MCOBA and what not because he believe they somehow helped him to get a chance to pursue his Masters some years ago.

    Most of the veteran teachers are no more in Koleq, most of them, as I was told, due to tak bersefahaman dengan HM. Most of the new teachers, even those who came about when I was in F5 don't really get Budak Koleq, and are not too keen on trying to understand. Semua salah, salah, salah sebab it's not what they are accustomed to.

    Tapi Budak Koleq pon tak pandai sangat nak defend themselves. Kalau kena tanya dengan admin, kenapa macam itu macam ini, ade je yang jawab, 'sebab dari waktu kitorang F1 kitorang tengok F5 buat'. Mana nak jalan.

    ReplyDelete
  35. Anonymous7:16 AM

    hahaha...noni kapet...mcm mne topik ni boleh dapat pelbagai attraction??smpai berpuluh comment ni ha...lag stu,wi yg anonymous2 ni,bley btau nme x? jgnla tkut2....ish....nk tau gak spe....

    ReplyDelete
  36. Anonymous8:36 AM

    die pon pakai anonymous. hahahah

    ReplyDelete
  37. ha ha Amer - tp tiap2 hari Rauhi dok ulang, batch 2005 la yg paling dia sayang sbb paling ikut dia, how tu? batch dia paling benci batch 06 and 08 ha ha.

    maybe a few je kot yg resist, the rest willingly embrace him & cohorts. he's really in love with ur batch, esp nageb ha ha ha.

    Well cikgu kalau baik tp tak dak spine and only "hanya menurut perintah", then you'll become a part of the regime too. Go and asks the Catholic monastries during Nazi's time, dia pun ckp sama jugak ha ha.

    Keep up the pressure in whatever ways :-) lama2 keluar la jugak pak rauhi kita.

    ReplyDelete
  38. Anoni2 kat atas,

    Hoi spell lah dlm language yg aku paham. "stu", "wi", apa ni?

    bley btau nme x.... ke ni Bochap ni?

    Ko sorang je yg suka buat komen2 "gitew".

    ReplyDelete
  39. mana spek tebal dgn abang Abas?

    kami rindu spek tebal, reminds me of Sapet ha ha.

    ReplyDelete
  40. Yeah, true jugak tu.

    Dia suka my batch eh? Interesting fact, taktau la pulak. Maybe sebab ada a few yang close dengan dia maybe, dia shut off the rest, well, majority actually yang tak suka dengan dia. Ye la sebab yang baik dengan dia tu yang memang macam dia nak, Hamid, Zaim, Nageb. Haha. Yang kitorang lain-lain ni bukan belajar oversea, cemerlang itu ini, buat pe dia nak peduli. Heh.

    Btw, OBW this year Pak Rauhi hantar budak-budak semua balik cuti lagi ke tak?

    ReplyDelete
  41. spek cun..dah bukak dan skang meraba-raba11:11 AM

    Spek tebal dah bengong jadik brett!

    ReplyDelete
  42. Anonymous5:37 PM

    apela noni kapet....2 typo error 2... "wi 2 ni" "stu 2 satu...."

    ReplyDelete
  43. Amer - ha ha entah la en rauhi ni. Bior le. All gloves are out now. I come to the point of thinking the past 6 years of helping MCKK was in vain, because while we go back monthly to instill some values, teachers like your "beloved" PK ha ha undo it on a daily basis. They live and breath mediocrity, without vision. Don't think I am going back to MCKK until he is removed. Most of the teachers are against old boys, because in each meeting the school leadership say the worst things about old boys.

    Spek - aku kurang selesa la citer raba2 ni. Tak manis di sini. Spek tebal lari sbb kau mula meraba2 dia takut kowt?

    A-noni - mana lah aku tahu :-p. Aku tahew gitew je.

    ReplyDelete
  44. sebenarnya.....aku lah RAUHI AJAIB !!!

    ReplyDelete
  45. ex-Jambu spek tebal11:35 PM

    alah banggg
    janganlah maraaaa.............
    tak manis

    ReplyDelete
  46. Anonymous3:30 PM

    sejarah silam??? pmr? keja kutip tol plus pun tak dapat. form 4, honeymoon.... spm jauh lagi. masuk 1 baik, for 4 tanduk keluar. straight a - saser 130 orang, asis 129 orang kemasukan form 4 budak bandar, belum tanduk keluar dah spm.

    ReplyDelete
  47. assuming the last comment came from an old boy or teacher - that argument; that only schools with F4 intakes excel holds no water.

    How do you explain STF, TKC, SSP, SAS, SDAR and now STAR? All thoroughbred schools.

    we can't keep on deflecting from the main failure at the school - failure of leadership, failure of system, failure of teaching and failure to inspire.

    ReplyDelete
  48. Anonymous10:38 PM

    STF TKC SSP SAS SDAR ade cikgu pakar yg bg diorg soalan spot.

    ReplyDelete
  49. Anonymous12:29 PM

    saya heran macam mana ibu bapa boleh lepaskan anak masuk sbp form 1. setakat nak dapat 8a pmr tu kat sekolah harian pun boleh dapat. berlambaklambak 8a yang sekolah harian keluarkan. dulu memanglah, kalau tak masukkan f1 sbp anak2 luar bandar tak dapat pendidikan sempurna. tapi sekarang zaman dah berubah, luar bandar pun dah jadi macam bandar, semua kemudahan ada. masaalahnya bila dah dapat 8a pmr, rasa diri tu dah pandai sangat. f4 tak payah belajar, sedangkan pelajaran f4 semuanya benda baru, macam baru masuk sekolah balik, dan tak ada kenamengena dengan pmr. tak belajar dari awal, masuk f5 dah ketinggalan. bila result spm ramailah macam hampeh. ada 8 sbp baru yang masuk f4. mareka2ni lah yang sedang melakarkan sejarah baru. mckk..... cukup2lah mengenang sejarah silam yang cemerlang

    ReplyDelete
  50. Kpd Anoni yang kat atas;

    Ha ha tak apa lah kalau incik nak beranggapan keputusan cemerlang SPM tu segala-galanya. Kesan jangka panjang latih tubi masa F4 dan F5 ala2 SBP baru yang masuk F4 ni akan dilihat 10 tahun akan datang.

    Besar kemungkinan, mereka tidak street smart, kepimpinannya kurang dan perlukan arahan/tunjuk ajar sepanjang masa - seperti mana kebanyakan isu berkait Gen Y sekarang.

    cabaran utama pendidikan negara adalah melahirkan pelajar yang pintar TETAPI berkepimpinan, cerdas, cemerlang sukan dan lain-lain, kerana ciri-ciri ini yang menjamin kecemerlangan mereka dalam kerjaya.

    Ini kegagalan MCKK akhir-akhir ini - MCKK tidak pernah mahu menjadi seperti sekolah2 akademik yang hanya mengeluarkan pelajar cemerlang setakat SPM kemudian hilang begitu sahaja.

    Sebab itu sebelum ini, kalaupun tidak dapat tempat teratas akademik, selagi MCKK berada di dalam tangga 10 teratas tetapi masih lagi cemerlang dalam bidang lain - 10 tahun lagi pelajar lepasan MCKK tetap akan berjaya berbanding pelajar SBP/MRSM akademik yang lain.

    Tetapi apabila kedudukan 10 teratas pun MCKK tak dapat, itu yang jadi isu.

    Ibu bapa yang melepaskan anak masuk SBP F1 bukanlah tidak pandai, ada rasionalnya. Ada ibu bapa yang hanya nampak kecemerlangan akademik semata-mata - tetapi banyak juga yang faham ilmu sebenar yang diperlukan pelajar untuk survive dan berjaya ;-)

    ReplyDelete
  51. Anonymous11:08 AM

    Noni Kepet, kemasukan ke SBP sebelum 1976 adakah f4, lepastu barulah kemasukan f1, tak pula orang mempersoalkan pasal kepimpinan masa tu, geng2 tu la mckk sangat terbilang cermerlang, kalau dapat sbp masa tu satu kampung tau, buat kenduri, anak sedara saya SBP spm taun 2000 fail add mahs pun dapat biasiswa pegi australia. sekarang zaman dah berubah kalau tak dapat straight a mita maap la. kepimpinan? masuk sbp f1 ada sifat kepimpinan? itu bergantung kepada individu itu sendiri2

    ReplyDelete
  52. shit this thread just refused to die.

    Pak cik Anoni, nnt noooo kami jawap!

    ReplyDelete
  53. chamat12:40 PM

    noni kepet la plak jadi nickname baru

    ReplyDelete
  54. ha ha kalau lah pak cik anoni tengok Noni, mestilah pak cik anoni sedar yg noni tu langsung tak Kepet.

    ReplyDelete
  55. Anonymous11:15 AM

    bebudak 5a f1 tu kecik lagi, tak tau apa2, ikut orang je, kalau terikut golongan menentang/budak jahat habisla. kat sbp ada sebahagian golongan menentang, tak taula mckk. mereka, 5a masih perlu bimbingan ibubapa untuk membentuk siasah yang baik. sebab itulah moe ujudkan balik sbp f4, kejayan sbp adalah biasaiwa ke luar negara, yang lain2 belum ada ukuran lagi. kalau setakat ke ipta/ipts je ... kat luar nanti semuanya sendiri2 dah tak dalam kumpulan, sammada jadi ushawan, makan gakan gaji, bintang filem .... terpulang kepada kekuatam sendiri,nak jadi ptd pun kena pass IQ test, bukan macam dulu2. jadi mckk perlu kembali kepada kemasukan f4 dan ujudkan balik f6. insaalah mckk akan kembali sentiasa memimpin

    ReplyDelete
  56. Anonymous2:20 PM

    I am somehow called to post a comment here...

    I was from SSP and my son is now in MCKK. When he told me stories about MCKK now, I was like-WTH?? I asked him a simple question "So when do you guys study?". Banyaknyer co-curiculum activities.....because masa I dekat SSP dulu, tak pulak macam ni.

    When I look at the recent SPM results...as a mother, I have to say that I am uncomfortable.

    ReplyDelete
  57. he he he Madam,

    You should read a lot more of previous postings of all the things that went wrong in MCKK because of the leadership.

    Then parents should make more noise *wink wink*

    ReplyDelete
  58. Anonymous12:20 PM

    I'm ex SBP and have a son there and seriously considering to take him out after PMR. The school is in deep trouble, even if they change HM (but change they must, to begin the reversing process).

    ReplyDelete
  59. Anonymous2:25 PM

    Anak en. batch yg nak ambik periksa pmr tahun ni ke?? dengar kata masa batch dia orang form 2 last year, hanya 1 orang saja yg dpt straight A's masa periksa akhir tahun!!!!

    ReplyDelete
  60. Anonymous4:21 PM

    RANKING SBP SPM 2006

    1.SM SAINS SEREMBAN
    2.SM SAINS SERI PUTERI
    3.KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH
    4.SM SAINS ALAM SHAH
    5.SM SAINS KUALA TERENGGANU
    6.SBP INTEGRASI GOMBAK
    7.SEKOLAH SERI PUTERI
    8.KOLEJ MELAYU KUALA KANGSAR
    9.SM SAINS MUZAFFAR SHAH
    10.SBP INTEGRASI GOPENG
    11.SM SAINS KUALA SELANGOR
    12.SM SAINS MUAR
    13.SEKOLAH TUN FATIMAH
    14.KOLEJ TUNKU KURSHIAH
    15.SM SAINS JOHOR
    16.SM SAINS SULTAN MAHMUD
    17.SM SAINS TENGKU ABDULLAH
    18.SM SAINS SULTAN ISKANDAR
    19.SBP INTEGRASI KUBANG PASU
    20.SM SAINS SELANGOR
    21.SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH
    22.SM AGAMA PERSEKUTUAN LABU
    23.SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN
    24.SEKOLAH DATO’ ABDUL RAZAK
    25.SM AGAMA PERSEKUTUAN KAJANG
    26.SM SAINS TELUK INTAN
    27.SM SAINS KUALA SELANGOR
    28.SM SAINS MACHANG
    29.SBP INTEGRASI SELANDAR
    30.SBP INTEGRASI PEKAN
    31.SM SAINS POKOK SENA
    32.SM SAINS TUN SYED SHEH SHAHABUDIN
    33.SM SAINS PASIR PUTIH
    34.SM SAINS KOTA TINGGI
    35.SM SAINS KUCHING
    36.SBP INTEGRASI RAWANG
    37.SBP INTEGRASI BATU RAKIT
    38.SM SULTAN ABDUL HALIM
    39.SM SAINS TUANKU SYED PUTRA
    40.SM SAINS RAJA AZLAN SHAH
    41.SM SAINS SABAH
    42.SM SAINS LABUAN
    43.SM SAINS TENGKU MUHAMMAD FARIS PETRA
    44.SEKOLAH SAINS SULTAN HAJI AHMAD SHAH
    45.SBP INTEGRASI KUANTAN
    46.SM SAINS SULTAN MOHAMMAD
    47.SM SAINS DUNGUN
    48.SM SAINS TENGKU JA’AFAR
    49.SM SAINS MIRI
    50.SBP INTEGRASI SABAK BERNAM
    51.SBP INTEGRASI TEMERLOH
    52.SM SAINS LAHAD DATU
    53.SBP INTEGRASI JEMPOL
    54.SM SAINS SULTAN HJ AHMAD SHAH

    ReplyDelete
  61. Anonymous4:23 PM

    Ranking SBP-SPM 2007

    1. SM SAINS SEREMBAN (SASER)
    2. Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS)
    3. SM Sains Alam Shah (ASIS)
    4. SBP Integrasi Gombak
    5. SM Sains Seri Puteri (SESERI)
    6. SM Sains Kuala Terengganu (SESTER)
    7. SM Sains Tengku Muhammad Faris Petra
    8. SM Sains Muar (SAMURA)
    9. Sekolah Tun Fatimah (STF)
    10. SBP Integrasi Kubang Pasu
    11. Kolej Tunku Kurshiah (TKC)
    12. SM Sains Johor
    13. SM Sains Muzaffar Syah (MOZAC)
    14. SM Sains Teluk Intan (SEMESTI)
    15. Sekolah Sultan Alam Shah (SAS)
    16. Kolej Melayu Kuala Kangsar (MCKK)
    17. SM Sains Miri(SAINSRI)
    18. SM Sains Kuala Selangor (KUSSES)
    19. Sekolah Seri Puteri (SSP)
    20. Sekolah Dato’ Abdul Razak (SDAR)
    21. SM Sains Tengku Abdullah ( SEMESTA)
    22. SM Sains Selangor (SMSS)
    23. SM Sains Machang (SMACH)
    24. SBP Integrasi Rawang
    25. SM Agama Persekutuan Kajang (SMAPK)
    26. SM Sains Hulu Selangor
    27. SBP Integrasi Jempol
    28. SBP Integrasi Sabak Bernam
    29. SM Agama Persekutuan Labu (SMAPL)
    30. SM Sains Tuanku Syed Putra (SAPUTRA)
    31. SM Sains Sultan Mahmud (SESMA)
    32. SM Sains Labuan (SMSL)
    33. SBP Integrasi Gopeng
    34. SM Sains Tuanku Ja’afar (STJ)
    35. SM Sultan Abdul Halim (SMSAH)
    36. SBP Integrasi Batu Rakit
    37. SM Sains Pokok Sena (SAINA)
    38. SM Sains Tun Syed Sheh Shahabudin
    39. SM Sains Sultan Iskandar
    40. SM Sains Kuching (SAINSKU)
    41. SBP Integrasi Selandar
    42. SBP Integrasi Temerloh
    43. SM Sains Sabah
    44. SM Sains Kota Tinggi (SAKTI)
    45. SBP Integrasi Kuantan
    46. Sekolah Tuanku Abdul Rahman (STAR)
    47. SM Sains Raja Tun Azlan Shah (SERATAS)
    48. Sekolah Sains Sultan Hj. Ahmad Syah
    49. SM Sains Dungun
    50. SM Sains Lahad Datu
    51. SM Sains Sultan Mohammad Jiwa
    52. SBP Integrasi Pekan
    53. SM Sains Pasir Puteh (SCIPP)
    54. SM Sains Sultan Hj. Ahmad Shah

    ReplyDelete
  62. Anonymous4:24 PM

    Ranking SBP - SPM 2008

    SASER 1.612
    KISAS 1.68
    ASIS 1.754
    SAMURA 1.83
    SESTER 1.841
    INTEGOMB 1.883
    SAINS JOHOR 1.906
    TKC 1.930
    SEPINTAR 1.951
    SESERI 1.979
    KUSESS 1.99
    BRAINS 2.004
    SEMASHUR 2.014
    SMSSI 2.005
    SEMESTA 2.059
    MCKK 2.073
    MOZAC 2.084
    SBPI SELANDAR 2.075
    SMAPK 2.11
    SAS 2.108
    FARIS PETRA 2.135
    SESMA 2.142
    ITEM 2.143
    STJ 2.171
    SAINA 2.171
    SMAPL 2.198
    INTERSABER 2.193
    SSP 2.188
    STF 2.221
    SBPI JEMPOL 2.248
    SYTRA 2.266
    SMACH 2.269
    SMSS 2.289
    SMSAH 2.305
    IGOP 2.277
    SMESH 2.321
    SBPI Kubang Pasu 2.307
    SBPI PEKAN 2.355
    INTEK 2.382
    SERATAS 2.409
    SEMSAS 2.406
    SDAR 2.419
    SCIPP 2.437
    SAINS KUCHING 2.438
    SHAH PEKAN 2.434
    SAINS MIRI 2.44
    SEMUJI 2.446
    SEMESTI 2.447
    SAKTI 2.444
    STAR 2.456
    SOKSEK 2.604
    SAINS LAHAD DATU 2.621
    SAINS DUNGUN 2.637
    SAINS LABUAN 2.822

    ReplyDelete
  63. Anonymous4:26 PM

    Keputusan SPM 2009 (ranking sekolah)

    1. SMS Seremban
    2. KISAS
    3. SBPI Gombak
    4. Sekolah Tun Fatimah (STF)
    5. SMS Alam Shah
    6. SBPI Rawang
    7. SMS Muar
    8. SBPI Temerloh
    9. SMK Infant Jesus Convent, JB
    10. Kolej Tunku Kurshiah

    ReplyDelete
  64. Anonymous4:51 PM

    aku bapak segan...awek aku stf n result sekolah die naik dri num 20 lebih ke num 4...ok...it's time for a break up

    ReplyDelete
  65. Anonymous4:52 PM

    mak datuk....ni blog ke forum?

    ReplyDelete
  66. Anonymous11:27 PM

    Grade average dah publish at MC website=1.97..better than last year

    ReplyDelete
  67. Anonymous3:37 AM

    ya lah...sume skolah better than last year...n,in mc case,because last year ad fail lah.....tau x num bpe mc dlm sbp ni????apela

    ReplyDelete
  68. Anonymous8:45 AM

    top5 malaysia spm 2009

    1-SM Sains Seremban
    2-MRSM Taiping
    3-KISAS Klang
    4-MRSM Tun Ghafar Baba, Jasin
    5- SBP Integrasi Gombak

    ReplyDelete
  69. Anonymous12:47 PM

    yay!MRSM langkawi dah x top!!!hooray!

    ReplyDelete
  70. Anonymous9:16 PM

    ala...ssh2 sgt,kuarkan la mc 2 dr sbp...senang...jd private....

    ReplyDelete
  71. Anonymous10:32 PM

    Keputusan SPM 2009 (ranking SBP)

    1 SM SAINS SEREMBAN 0.9709
    2 KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH 1.1357
    3 SBP INTEGRASI GOMBAK 1.2478
    4 SM SAINS ALAM SHAH 1.2876
    5 SEKOLAH TUN FATIMAH 1.2901
    6 SBP INTEGRASI RAWANG 1.3176
    7 SM SAINS MUAR 1.3487
    8 SBP INTEGRASI TEMERLOH 1.3537
    9 KOLEJ TUNKU KURSHIAH 1.4749
    10 SEKOLAH SERI PUTERI 1.4866
    11 SM SAINS JOHOR 1.5394
    12 SM SAINS HULU SELANGOR 1.5477
    13 SBP INTEGRASI JEMPOL 1.5526
    14 SM SAINS MACHANG 1.553
    15 SBP INTEGRASI SABAK BERNAM 1.5656
    16 SM AGAMA PERSEKUTUAN LABU 1.6152
    17 SM SAINS KUCHING 1.6201
    18 SBP INTEGRASI KUBANG PASU 1.6248
    19 SM SAINS TENGKU MUHAMMAD FARIS PETRA 1.6622
    20 SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH 1.6629
    21 SM SAINS SERI PUTERI 1.6728
    22 SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN 1.7083
    23 SEKOLAH DATO` ABDUL RAZAK 1.7219
    24 SM SAINS MIRI 1.7228
    25 SM SAINS KOTA TINGGI 1.7381
    26 SM SAINS TENGKU ABDULLAH 1.788
    27 SBP INTEGRASI GOPENG 1.8159
    28 SM SAINS SELANGOR 1.8219
    29 SM SAINS LABUAN 1.8361
    30 SM SAINS KUALA SELANGOR 1.8376
    31 SBP INTEGRASI PEKAN 1.8378
    32 SM SAINS KUALA TERENGGANU 1.8391
    33 SBP INTEGRASI BATU RAKIT 1.8784
    34 SBP INTEGRASI SELANDAR 1.9259
    35 SM SAINS TUANKU JA`AFAR 1.9278
    36 SM SAINS MUZAFFAR SYAH 1.9283
    37 SM SULTAN ABDUL HALIM 1.938
    38 KOLEJ MELAYU KUALA KANGSAR 1.9841
    39 SM SAINS SULTAN ISKANDAR 2.0285
    40 SM AGAMA PERSEKUTUAN KAJANG 2.0494
    41 SM SAINS SULTAN MAHMUD 2.0774
    42 SBP INTEGRASI KUANTAN 2.0777
    43 SM SAINS TUN SYED SHEH SHAHABUDIN 2.0941
    44 SM SAINS TELUK INTAN 2.101
    45 SEKOLAH SAINS SULTAN HAJI AHMAD SHAH 2.2152
    46 SM SAINS SABAH 2.2159
    47 SM SAINS RAJA TUN AZLAN SHAH 2.236
    48 SM SAINS TUANKU SYED PUTRA 2.2551
    49 SM SAINS POKOK SENA 2.3745
    50 SM SAINS PASIR PUTEH 2.3834
    51 SM SAINS LAHAD DATU 2.3941
    52 SM SAINS DUNGUN 2.397
    53 SM SAINS SULTAN MOHAMMAD JIWA 2.4263
    54 SM SAINS SULTAN HJ AHMAD SHAH 2.4463

    ReplyDelete
  72. Anonymous6:25 PM

    way to go mc....way to go....

    ReplyDelete
  73. Noni said:

    "Besar kemungkinan, mereka tidak street smart, kepimpinannya kurang dan perlukan arahan/tunjuk ajar sepanjang masa - seperti mana kebanyakan isu berkait Gen Y sekarang."

    In my opinion, self development into that all-rounded character we seem to covet so much is very much an individual thing. Even if the school facilitates as much as possible pon, there is no guarantee that that boy will go down that route in a manner that we would deem as successful.

    Saya rasa a bit unfair la to say that budak pre-Rauhi lebih well-rounded banding dengan budak era Rauhi. As Noni mentioned, the full impact will only be felt in 10 years time. Jadi, macam mana kita boleh buat assessment yang setimpal?

    ReplyDelete
  74. Anonymous10:18 AM

    sekolah aq 8 orang straight A+..... macam mana agaknya mereka belajar.....

    ReplyDelete
  75. Anonymous12:44 AM

    Assalamualaikum saudara-saudara sekelian,

    After reading some of the posts, I will monitor my son closely whom is going to register on this 5th Jan, 2011. I will ensure that my son is going to get the best education as hightlighted by the school's vision.

    Insyaallah I will keep you guys posted by the end of 2011 about my decision (as fairly as I can) taking into account all conditions.

    Wassalam
    Tun Zainal (ex-SDAR batch 8589)

    ReplyDelete