Thursday, November 16, 2006

Of "Distorted Tradition"

Ha ha this is a quickie.

Am waiting for Jita to land from KK, kemudian menjadi supir nya pulang ke East Coast!

Anyway, I notice that the present boys actually refer to the corridor area in front of Dorm 7 Overfloor as "Night Court".

Ha ha ha this is a good modal to start a conversation with the kids - telling them the origin of what they now call "Night Court". I am sure the function and association with the area has not changed since the yesteryears.

Little that these boys know that it started as "7 Knights Court" - a lot more posh name than a "Night Court" ha ha ha.

"7" referring to the dorm/location, Knights Court is the connotation of exclusivity since the kaplak of the kaplak of the Idris house (or maybe Form 5 for that matter) has the right to linger there.

It's rather a new creation, either in 1992 or 1993 as a direct result of the conversion of the Senior Common Room into a permanent mini exhibition museum ("poshly" called Bilik Pameran) thus eliminating the dungeon of the beruk or babi of the yesteryears.

So kids - there you have it, your quick history lesson.

It's "Seven Knights Court", not dewan malam!

33 comments:

  1. Setinggan Overfloor8:27 AM

    The Class of 94 never called the place 7 Knights' Court anyway as it was created by the batch immediately before us.

    And yes, Night Court sounds lame enough, unless you conduct your "trials" there...

    ReplyDelete
  2. in 1994, 16B corridors was more favorable than 7B corridors.
    reason? ntah...

    ReplyDelete
  3. Anonymous3:11 AM

    Ada kaplak besar rules kat situ...ha..ha...ha.. Sape ekk?? sendri mau ingat la...kuang...kuang...kuang

    ReplyDelete
  4. fazurin4:29 AM

    a microscopic lesson on history: if things can be distorted over a period of less than 20 years imagine what change can occur over 200 years? 500?

    ReplyDelete
  5. Anonymous7:32 AM

    Betul..memang ada insiden "kepala kat situ..dan "kepala" juga pernah digunakan sebagai alat hukuman..Penah skali aku tengok ngan mata "kepala" aku snirik, Zahadin yang macho telah menjatuhkan hukuman "head" butt..ke atas kepala sorang f3, yg dianngap kapla batch dia time tu...Pas tu aku tengok Zahadin gosok2 dahi dia sambil muka berkerut...impact baik punya haraharhar..and at that very moment,concept momentum yang Munizam ajar terserlah mcm screen kat depan mata aku....

    ReplyDelete
  6. Anonymous2:35 PM

    Zahadin "the head butt" Zidane??

    ReplyDelete
  7. Setinggan Overfloor6:47 PM

    another distortion of history, dear anonymous...

    zahadin hedbutted budak f4 class of 95, depan muzium, masa kita tgh sibuk settle kan isu kecurian besar2an yang dilakukan umpama sindiket...

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. Anonymous8:14 AM

    No stinggan over"flow"..kat muzium tu prosiding mahkamah "majistret" yg lain..ini kat 7 knights court..tempat tinggal aku spanjang 94. On that night..aku terpaksa rampa sebab yg duty tu kalau tak silap aku sam hong...heheh anyway..Zahadin mmg Zidane...

    ReplyDelete
  10. Anonymous11:24 AM

    klu buat mcm ni skrng dah masuk lock-up. apa la bosan skrng, dulu best2 je headbutt orng, ok je kan.

    ReplyDelete
  11. Woi Zdin

    kena clarify ni, banyak "distorted" version... kau mendahului zidane by 10++ years.

    bangga aku ngan budok gong limaaaa...

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. Anonymous4:01 AM

    Wahh ganas ni Din..dulu masa main bola team koleq, tak de lak insiden headbutt ni. Nasib baik ngko dulu shot-stopper, kalau ngko midfield maestro sure aku tak berani nak rapat..let alone nak cakap something mcm materazzi. Apatah lagi aku main back..Anyway, sape yang di"materazzi"kan oleh Zahadin "Zidane"...??

    Zahir

    ReplyDelete
  14. oit zahir

    mana aci maen kejap2 muncul kejap2 hilang.

    hang mai tak badut nya wedding?

    aku nak compare keboyotan perut.

    ReplyDelete
  15. Anonymous2:24 PM

    Oit rough..sorry dude..aku mcm ni lah kerjaya yg sat2 ada sat2 tak dak..kenduri badut aku tak dapat pi la..aku tgh out station skrang ni, sampai ujung bln 12 baru aku abih keja. Kalau hg nak compare keboyotan...aku awal2 lagi dah disco roungh..sebab yang tinggal lepas puasa / raya ni cuma six pack saja..harharhar..hg bila nak kawin?...

    ReplyDelete
  16. tu la time ada kat kl tak pernah drop by.

    hang balik kl kitorang buat special reunion, tapi hang bayaq laa ha ha

    * adik aku baru kahwin last weekend, dah tak kuasa nak jawab soalan cepumas kau... 500 orang tanya ari tu.

    ReplyDelete
  17. Anonymous9:41 PM

    nonie,

    Langkah bendul dapat apa? ada pasang video camera bilik Nat dak?

    kawaii_desu,

    Bila masa plak ada headbutt pungkoq orang? tak pernah dibuat dek orang dehh (at least between 2 men/boys)

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  19. Anonymous5:28 AM

    hah..noni!! apa lagi..kawai desu dah bagi hint tu, kenen la...ada gak org boleh tgk2 kan makan pakai ngko..hehe

    ReplyDelete
  20. kalau stkat nak tengok makan minum aku, the real Noni pun buleh, ngan mak cik kapet. after all diorang tengok makan minum aku kat koleq pun.

    buleh buat roti telur pakai roti krim lagi ha ha ha

    ReplyDelete
  21. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  22. noni kapet + kawaii desu = hmm..menarik gak nih...

    apalaga

    kelepak kepung..kelepak kepung..

    aku hanya di barisan pencadang...

    mestilah kalah kalau lawan barisan pembangkang yang diketuai noni kapet dan kawaii-desu..

    har har har

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  24. Anonymous11:58 PM

    fulamak.. cinta berputik di laman web.. gile mantap!!!

    ReplyDelete
  25. Anonymous12:15 AM

    buleh buat roti telur pakai roti krim lagi ha ha ha
    ------------------------------------------------

    aku rasa tekak budak2 koleq jer boleh telan roti krim telur (or is it roti telur krim?).

    kalau letak dalam Fear Factor sahih ramai x lepas..

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  27. Anonymous2:04 AM

    Waa...kes Zahadin "Zidane" blom terjawab..tetiba dah masuk bab "Noni Kapet + Kawai Desu Vs Dysfunctional Public"..?? Apehal??..bila Zahadin nak menjawab teka-teki ni?..Atau dia dah kena antar buat community services kat mana2?..Tapi...emm..noni kapet + kawai desu...emmm..not bad ehh.. Sape yg telah meninggalkan status dysfunctional-nye for a very short mmnt, dan buat cdngan yg hebat ni?? heheh..Noni..tak yah byk pikiaq lagi..Kawai desu..lebih dari ok lah tu. "Wedding of the century"..behold!!!

    ReplyDelete
  28. bising bising aku tutup blog ni kang.....

    ReplyDelete
  29. tak yah tutup, i retreat...

    ReplyDelete
  30. noni,
    jgn le tutup...kitorang pun nak tau kisah Datuk N (noni) dengan kawaii_desu

    kawaii_desu,
    majuk ke.....jgn ler gitu..dysfuntional batch memang gini...hehehe


    p/s - kalau tak sempat raya tahun depan aku mintak maap.... :)

    ReplyDelete
  31. Anonymous2:32 AM

    kawaii_desu apa lak retreat, baru cadangan je... takkan dah seriau, noni kau pujuk la budak ni jap kang ilang dia punya comel....

    ReplyDelete
  32. comment laaa posting yg kat atas nu, x abis2 lagi ngan this post. aku dah post yg baru pun x nak jugak.

    ok laa aku pujuk - kawaii_desu jgn la merajuk; nanti muka macam the real Noni bila dia malas nak layan kitorang kat kapet dulu...

    ReplyDelete