Monday, September 03, 2007

Liputan Perkahwinan: Taraf2 Empat Bintang (Bukan Macam Perkahwinan Puting)

Walaupun yang berkahwin mungkin dah bunting (yang suaminya memang lama dah la bunting), tapi liputan kena tetap ada.

Especially in order to compare what you should cater for, when inviting fierce wedding critics such as yours truly and the bachelors gang.

Mula-mula wedding Zaman - macam kahwin Bollywood maaaaa..... tengok dia punya dressing (sila rujuk gambar di bawah) memang ingat ni set filem Sabaruddin Tukang Kasut (ala citer zaman Baghdad boleh terbang-terbang).


There were 2-3 things really unique about this wedding(no lah not the cendol part - giler best wedding ni ada AB Cendol and kitorang tambah tak sudah2 adik yang angkat tu dah lari dari area meja kitorang):

1) We met Dzafran Zainal Abidin after so many years! I used to be very close to Dzafran and in the short while before I left for UK (in between SPM and flying off), he and his family were very kind to me. My first experience watching porn with groupies was also with him, in his room, camouflaged as watching a cartoon entitled "The Return of Jaffar II" - which when discovered by his little brother, put us on a spot as that toddler was shouting outside the room to join! After a while in the UK we drifted and never spoke or had any exchanges until that very day.


2) Barieng (Shahril Adlan) who left us in Form 2 (and a prefect's favourite and the standard bearer of the "oiii diam lah fect marah" in 1PK1 in 1990) was also there. He has not changed much but was very quiet (and calm) - I wonder what he had in mind observing what morons the rest had become since the last time he met us.


Then (rasanya 14th July, Bastille Day) came Fendy Tajuddin's wedding. We took up 3 tables and it was very orderly by our standard; although meja aku langsung tak kesian kat bini Suri yang terpaksa jaga anak and batak juadah sampai tinggal sikit je kat diorang. (I need to point out Suri ni la ni dah jadi telebriti, since jadi pakar gigi dalam advert Sensodyne - masalahnya dia hampeh tak pegi facial sebelum shooting, aku rasa in the next advert yang Glaxo buat, dia kena jadi patient mangsa jerawat lak!)


Wedding nya bagus and sempoi, and aku jumpa the evil Dr M (alias sole penghuni Dorm F alias Syed Moto) after 13 tahun ha ha. Tinggi nya tak berubah (i.e. masih memerlukan katil yang ditempah khas) tapi dia punya gendut, boleh buat rebana ubi gergasi kau keliling pinggang dia (ha ha). Lepas tu Dr M ni lagi spesel, sebab dia satu-satunya budak batch yang actually kenal Kawaii_Desu! Aku sempat lagi ambik rear view Dr M, just nak buat kajian ala-ala PhD Dr M. Dr M tak berani bangun throughout the night ha ha ha takut semua ambik gambar kot.


But all in all it was a good wedding. And Fendy's and his parents' courtesy and appreciation of our presence memang touching. Parents dia greet kitorang macam anak sendiri yang dah lama tak jumpa, aku terharu.


Sebab tu lah wedding2 ni layak diberi penarafan 4 bintang.

NOTA KAKI
Tujuan aku buat penarafan ni sebab nak buat perbandingan dengan satu lagi perkahwinan, yang dah dikenali ramai as "The Wettest Wedding of the Year" or "Nikah Puting Basah". Ehem.

Aku jugak perlu point out dalam dua2 wedding ni, Haji Botchap hadir all the way dari IDR! Sama ada dia memang berniat baik nak meraikan perkahwinan kawan, or perangai buruk batak ration tak buang2 lagi walaupun tali perut dah pendek - wallahualam.

Lagi gambo2 di sini.

7 comments:

  1. Terkenang pulak article u yg pasal perkahwinan Fido (perkahwinan terbasah abad ini)

    alamak... ada org kenal kita? alamak, alamak... i dont recall of knowing Dr. M tu? Tun kenai la... Dah lama dah...

    camna dia kenal?

    ReplyDelete
  2. Anonymous3:42 PM

    kawaii perzen lak ada org kenal dia..

    ReplyDelete
  3. tak perasan pon..
    cuak ja
    syed moto ni sapa?

    ReplyDelete
  4. While I wasn't there, I am most sure that the movie that you watched with Dzafran was not "The Return of Jaffar II". It was "Lion King II" lah!

    ReplyDelete
  5. khahaha.... berapa kali jaafar mau return?
    yg part 2 dia nak return ke mana lak?

    ReplyDelete
  6. ha ha kasi can la, memory fading. Lion King II betul tu, sbb tu budak kecik tu nak join tengok gak.

    ReplyDelete