Sunday, March 30, 2008

Mighty Ducks Camping 2008

And the list of top 3s is as follows:

LAST MINUTE SUPRISES

1st Place:

A: “Awak kena cancel laa….”

B: “Apsal plak…?”

A: “Takde cikgu nak jadi guru pengiring, sebab cikgu yang sepatutnya pergi dah pergi program lain sebab ingat cancel”

B: “Aik apsal pulak cancel..?”

A: “Hari tu awak cakap sebab tak de bas, jadi mungkin kena cancel.. jadi kami ingat cancel la”

B: “Saya cakap hari tu, since koleq tak boleh bagi bas, let us find a bus. If tak dapat jugak then we have to cancel la. Tapi we did get the bus and the way it should be, unless we communicate in writing that it’s called off, it stands like that laa”

A & B for a while: “%GH&^$#$(()MMK))(&&^^$$###%*&&…”

B: “Macam mana pun cikgu, saya tak leh cancel. If we can make time and Chamat balik all the way from Beijing, other people put aside other commitments for budak2 ni, it looks really bad if we have to cancel sebab tak de cikgu pengiring. What are we going to tell the boys and other old boys?”

A: “OK la kira jadi la macam mana pun”


2nd Place:

“Kenapa ramai orang kat sini? Wong, aku ingat we’ve booked? Takkan double booking lagi”

“Dik, errrr why ramai orang? Where are we going to camp?”

“Alamak Bang, diorang patut check out pagi ni, tapi tak check out lagi. Abang boleh camp kat sini, or kat sana, or kat sana – kemudian petang ni dah tak de orang”

“Why laaaaa kena ada surprises macam ni”



3rd Place:

“We are at Ipoh. Tesco opens at 830 am so just nice nak shopping barang2” – SMS, 659 am

“Laaaa tak cekap la macam ni ****. I need badut here to run everything. I also need you guys to get the tong gas. And I wanted to brief you guys as all of u x pegi satu meeting pun. Now it’s only me and kno to run handle everything. U guys hvnt done camping n x know how humungous everything. Seriously I wish u guys didn’t go for ngeteh ngn fadli, dat cud ve waited. Teambuilding once a year la. Anyway I’ll call u in half an hour for instruction” – SMS, 714 am

“Chamat, where are u now? What? Kat Sungei Buloh? I need you around now… Hmm tak pe lah try to get here asap”

“Korang punya pasal la, ***** dah frantic and expected me to be there sekarang”






FROM DISASTER TO BLESSING

1st Place:

Hujan turun mencurah-curah (and tak de kena mengena ngan nyanyian sumbang budak2 tu because this started way in the afternoon). It didn’t stop dari tengahari sampai malam to the point that most of us memang basah kuyup throughout.

Because tent budak2 ni semua dah banjir – literally naik air; tak sampai hati la pulak nak suruh anak2 orang ni tido dalam air. Ada yang kena pneumonia lak. So bagi lah diorang tido kat chalet.

Masa kat chalet nil ah banyak perangai yang kitorang pick up nak buat modal nak conduct Common Room/Firedrill ha ha ha.




2nd Place:

Sebab hujan mencurah2, teambuilding game “Human Transporter” yang sepatutnya dibuat tengah padang tak leh buat and kena buat kat dining area. Sebab lantainya simen, tak dopet lak nak buat line atas tu, so kena la pakai tali raffia buat border; yang budak2 ni kena lompat. That added another dimension to the game which the boys seemed to enjoy a lot more.





3rd Place:

Wong tak de! Wong tak de! Mula2 punya la jugak panic Bapak2 Itik sebab satu-satunya instructor bertauliah untuk benda2 outdoor ni tak de, Wong had to be around his dad who was undergoing operations that weekend so had to cancel last minute.

Sebelum2 ni, semua camping kena ikut schedule dia. Kalau dia pi backpacking kat hujung dunia mana2 ntah, kena laa kitorang tunggu. Dah le nak match ngan koleq timetable and our work commitment, macam nak rak planning.

But now ha ha kitorang dah tahu we don’t need Wong after all. Lepas ni teambuilding x yah tunggu Wong ha ha ha.





PALING SYOK

1st Place:

Panggil budak2 Form 4 (Holland, Arip, Kwang, Farid, Meor, Mungir and Kalou) lepas suruh semua junior jalan towards the entrance of the camp (2 km away). Suruh diorang berdiri elok2, tangan dekat belakang and tunduk bawah. Then start maki hamun.

Ha ha Common Room zaman dulu pun tak macam ni, dulu at least kena maki ngan Form 5, ni kena maki dengan people twice your age.

“You guys ni fail la. &*#*%^. We are not convinced you are serious. You have attitude problem”.
“Diorang tak paham kau cakap macam tu. Be blunt je. Korang ni KURANG AJAR! Tak dengar cakap. Main-main”.

Lepas tu kitorang buat deal ngan budak2 ni.

“You choose. Korang nak kitorang stay lagi ngan korang tak? Tak de orang peduli kat korang or your game, kitorang je yang akan ada for your game”

“Nak”

“OK then this is the deal. You have one month, we will observe perangai korang. If korang tak berubah by end of SBP North Zone – we will walk out, or we will sack korang semua and kitorang akan hantar budak2 F2 pergi national level of U18 next year”

Throughout the whole ordeal (for them) aku punya lah nak tergelak of having to do this at this age. And punyalah kesian tengok muka2 budak ni kena marah.

Tengah kena lecture tu pulak hujan pun turun. Ha ha ha basah kuyup budak2 ni kena lecture dalam hujan, while we all lepak bawah pondok. Ha ha ha I should have taped that, tapi tak sampai hati.

“Sorry bang”.

“Don’t be sorry or apologise ngan kitorang. Apologise ngan F5 and F2. Diorang yang dok cover korang while korang main2. As it is korang dah completely lost their respect. Work hard to get that respect”

And dengan muka berkobar2 budak2 ni jalan dalam hujan for 2 km nak cari bas yang sedang menunggu.




2nd Place:

BBQ and karaoke that night. Budak2 tu punya singing tak yah cakap la kan, you just have to watch the video to judge. But to see budak2 ni enjoying themselves and escaped from the taxing routine in boarding school (once in a while) was a pure joy.

It’s not we want them to be as gila2 as us (that is not advisable), yet sometimes budak2 ni uptight sangat. It’s not the kind of childhood I wish for anyone. We want them to have fun, so that night at least they had fun.







3rd Place:

I was not around during the morning session (Explorace) on the second day, as I have to run a Career Discovery Workshop in MCKK.

When I came back, all the trainers requested for an EGM.

“Ni macam EGM yang Ku Li mintak ni”.

“Hah? Korang nak gulingkan aku ke ni? Bosannya for the first time aku tak leh nak membebel banyak sbb I don’t know what’s going on”.

Maka EGM diantara itik2 gemuk pun diconvenekan.

“Kitorang dah nak give up laa ngan Form 4 ni… &^%%$&*(^%$”

Unlike UMNO, maka perbahasan berjalan dengan baik. Masing2 bagi pendapat and finally we reached a conclusion – ha ha ha bagi diorang another chance and buat Common Room.

The thing is, deep inside all of us saying gle kat budak2 ni and ada orang go through withdrawal syndrome nya if we were to abandon them now.

So far all went well. The thing is the first batch (Class of 2008) was nearly perfect in every sense – but what we sometimes forget is that budak2 ni memang budak2 baik and top students kat koleq pun. Tapi not every batch’s hockey players macam tu. So we have to accept them as they are la, and work with them.

The F4s are not to blame – if you grow up in koleq nya environment yang tak de fire drill or Common Room, and stay in one batch forever, what do you expect. They don’t even know some of the things they do tu orang tak suka.





WHAT MADE IT ALL WORTH IT

1st Place:

Looking at how much budak2 Class of 2008 have changed. Masa mula2 start pun macam ni jugak. Ada macam2 hal, each dengan perangai masing2. I’ve written about this before.

The boys now are super efficient and very matured. They know what to do, what are their roles. They play the role of abang to the juniors, they look after the juniors.

Sangat2 lah eager in all the modules assigned to them. Diorang kena organise module Explorace ngan Badut & KNO and they participated with ideas, executed the whole thing with near perfection.

Looking at them pun kitorang rasa sejuk hati and proud.

If every batch who goes through projek bodoh anak2 itik ni comes out like this – well who gives a damn diorang menang hoki ke tak. We have touched their lives and they were not hesitant to show it to us.




2nd Place:

“Salam.. Abg kitorng bru blek training.. New spirit. Mmg patut pon kitorng kena marah. We all sdr prngi we all cm2 tp tngl xde orng nk tgr n beri prhatian. Thanx 4 da ‘adat istiadat’ in the rain. Assalamualaikum” – SMS, 23/3/2008 19:28:13

“Salam.. Lth x? Sure lth gler kn smlm? Kim slm kt sume coach tau. Xpcialy abg chamat yg dr jauh 2.. N not 4get abg badut coz both of them generous ble snyum” – SMS, 24/3/2008 17:05:57

“Salam.. ble all da picture n video nk msk kt dlm blog 9094.. Kalo bley mskkn tau.. I want 2 keep all them 4 my souvenir 4 all ur kindness =p ..” – SMS, 24/3/2008 19:16:57




3rd Place:

Kitorang konvoi sampai ke Tapah, then berhenti kat Dunkin Donuts kat Tapah.

We do this all the time – the withdrawal syndrome (“camping blues”) memang payah nak hilang right after habis.

Borak2 pasal budak2 tu, gelak all the things yang dibuat. Sometimes I am not sure mana yang lagi meaningful – the close bond dengan anak2 itik; or the close bond dengan bapak2 itik. It’s like koleq days all over again – so focused and hell bent on achieving a goal and everyone worked hard and contributed.

I guess the best part is that all of us have matured and each time aku tengok Chibiok datang bawak makanan for budak2 ni (and us), it tickles my heart. This is someone yang masa kat koleq dulu the joke was – “sepuluh kau cakap, sebelas orang tak percaya” or to quote Shahamarba “kalau jumpa Chibiok ngan ular, kau pukul Chibiok dulu”.

Of course the joke was always on me la…

Chibiok: “Kau tahu tak sebab apa Rough paling last dalam convoy? Sebab dia patah balik pi mintak maaf ngan budak2 tu”






Thank you very much to all – bapak2 itik, anak2 itik. It makes our respective lives more meaningful; the hectic office routine draws too much energy and we need this to rejuvenate.

Next stop – SBP North Zone.

NOTE

Of course yang patutnya masuk list on its own is Epit's "aaaghhhhhhhhh aku terdelete semua gambar aku ambik hari tu". For the record, Epit dengan camera besor (SLR nya) and gaya2 paparazzi meniarap kiri meniarap kanan tak sudah2 ambik gambar hari tu. But when it comes to showing the photos...... AWAK MEMANG FAIL LAAA FECT EPIT.

KNO's version is here, more photos here.

15 comments:

  1. Anonymous8:39 AM

    EGM...?? Intersting. unlike UMNO? UMNO jugak yg kena...

    ReplyDelete
  2. why do i get the strange feeling that this is someone we all know?

    hmmmm.....

    ReplyDelete
  3. mcm best je tengok orang camping, although i hate it to bits. would not go anywhere with proper toilets, bedding, etc.
    haha aku rasa aku yg patut kena ragging mcm ni.. manja sgt :P

    good job lah korang. aku punya batch pun tak aktif camni. dah lebih 10yrs leaving the school, tak jugak buat reunion, etc. semua have big ideas of what it should be, in the end, none of the ideas took off.

    ReplyDelete
  4. *typo with = without

    ReplyDelete
  5. why u didnt feel anything previously?? sebut that one word terus kena ek?

    ReplyDelete
  6. i claim fifth amendment.

    interesting.

    ReplyDelete
  7. fifth??
    fine typo:
    intersting= interesting

    my bad, apologies

    ReplyDelete
  8. yeay! lets celebrate typo day! what day is today? its typo day!
    h**p://www.edu-negev.gov.il/bs/b4i/hooray.jpg

    ok la typo je... kalu mattop dah tahap typo error...

    ReplyDelete
  9. eh..wa pun silap ah... mattop punya dikenali sbg 'wrong typo'

    ku malu malu....

    rujuk balik blog st08 yg dah bersawang itu. camne nak arkib-kan blog tu? kang hilang lak nanti...

    ReplyDelete
  10. AJK Keselamatan Blog Yengko945:15 PM

    Be blunt...

    KITORANG TAK SUKA KAU..
    TAPI KENAPA KAU ADA LAGI KAT SINI..

    AJK Keselamatan Blog Yengko94

    ReplyDelete
  11. Anonymous3:18 PM

    Well done guys...what a noble contribution. Nak korbankan masa balik ke koleq and give something back. So far only mighty ducks aje ke? Any plan to do the same utk sukan lain, soccer ka, for example..
    Cheers

    ReplyDelete
  12. ha ha nona (terbalik jd anon)

    beyond our reach kot nak look after another team. as it is pun agak lah kepenatan - plus cikgu safwan and cikgu badri are doing fine with budak2 bola.

    maybe other batches should adopt one team he he he?

    ReplyDelete
  13. Anonymous6:38 PM

    Pity me I missed all the fun. No more musical chair? Kenapa gambar Holland lagi banyak compared to Ben? heheh

    ReplyDelete
  14. ni sure red ni, tu lah pasal.

    sebab Badut lagi suka kat Holland, you je yg suka kat Ben :-p ha ha

    Blame it on KNO, semua ni gambar2 dia yg ambik.

    Mula nak buat musical chair, tp sebab diorang sibuk melalak smpai ke malam tak smpai hati lak nak stop.

    DVD dah siapppppp.... boleh tengok Badut n wet tshirt!

    ReplyDelete