Tuesday, January 13, 2009

JJ (JasmanG dan Januari)


January 6 nearly came and go without an event (apart from the temporary euphoria in the Male-ing List) because everyone was just so busy, yet it was saved by an unexpected presence of a batchmate whom most of us have not met since 1994.

Ja (for JasmanG HassanG) came back for good from Japan after all the years in the Land of the Rising Sun. He has not changed a bit size-wise (maybe we all ought to move to Japan to be slim) and is a perfect real life imitation of Nobita (the cartoon character, not the one from Class of 97).

Spontaneously we decided to have a small gathering (which was also timed to coincide with the Mighty Ducks meeting to discuss the camping next week) - this time in Shah Alam since we do not want to argue to much with the new Pak Haji (Abang Mang the Jadi) who insisted that we started off with a wall climbing do (he actually brought all the harness and stuff – most people were more interested in using them for bondage rather than the wall climbing).

I had to fetch Ja (who is now staying at Wisma Belia – dia OK la duduk Wisma Belia muka macam belia, kalau aku duduk Wisma Belia orang kata paedophile) but was delayed by almost 2 hours as I was stuck in office till 9+ pm. Considering that Ja was the celebrated VIP that night, such a delay was tolerated as a part of the grand entrance.

By the time we reached Shah Alam’s Extreme Park (ye ke ni Wong?) it was nearly 1030 pm. Mighty Ducks meeting started soon after (which I will blog later) and before long Ja was left on his own ha ha ha catching up with others.

At least we did meet up this year and I promise 6 January 2010 will be a lot bigger than this (for 20th anniversary I see Prep School…… he he).

10 THINGS YOU NEED TO KNOW ABOUT JASMANg HASSANg

1) Bapak dia nama HassanG dari Terengganu.

2) Antara mangsa pertama keganasan seorang prefect Prep School 1990. Ada satu malam tu, rasanya Ja ada excited semacam so dia terlompat-lompat macam pocong (dalam surau ke ni?). Lepas tu dalam keenakan tidur sebab tak puas tidur dalam kelas Sejarah Cikgu Shaharudin Mat Asek (HEM), tiba-tiba satu malam tu dengar loceng (kring, kringgg, kringggggggggggg...). Common Room la pulak malam2 ni. Di fast forward kan, Ja salah seorang criminal utama malam tu sebab melompat-lompat macam pocong. Prefect yang sorang ni suruh lah Nobita dari Teghanung ni demo balik macam mana dia lompat2; tengah-tengah dia lompat, pada ketinggian 2.31 kaki dan kecondongan ke depan pada 21 darjah, PAAAAAANGGG tangan kasar si prefect ni jatuh ke muka Ja. Tercabut spek bulat Nobita Ja jatuh ke lantai Common Room – tapi bagaikan ada magic Doraemon, Ja terus melompat-lompat sehinggalah disuruh berhenti.


3) Oleh kerana kepakaran Ja melompat pada ketinggian dan kecondongan yang tepat untuk ditampar tanpa dia jatuh tersungkur, dia nak patentkan bentuk lompatan dan hukuman yang dia kena jadi satu modul latihan ala2 BTN. Kitorang akan test kan keberkesanan teknik melompat macam ni dalam semua camping2 yang akan diadakan dan diuji ke atas anak2 itik di Kuala.

4) Ja juga adalah pemegang rekod satu-satunya budak batch yang dihukum stapler di tangan, oleh seorang lagi prefect. Aku rasa masa inspection kot, mula aku dengar hikayat penglipur lara (tapi perawinya Wonggek je pun, so banyak nasi tambah kot) prefect sorang tu gelak2 (“..awak boleh gelak lagi...panggg”) kat Ja, lepas tu dia letak stapler kat tangan Ja (ni ala2 nak check kuku la ni kot), dalam gelak-gelak tu.... PAAAAANG dia stapler kan tangan Ja (aku tak tahu nak nangis ke nak gelak – tapi selalunya gelak laa....). Modul ini pun akan cuba dipatenkan.

5) Ja adalah ahli Hexagon-tet (kalau 4 quartet, enam apa aah?) Klik Terengganu masa Form 1; yang dikira ancaman utama kepada semangat UniteFect! (“kami unite fect!” “Awak unite ke tak unite” “UNITE FECCCCCTTTTTT!” sambil mengiringi salakan anjing pada pukul 3 pagi di depan TAR Hall) dalam tahun 1990 kerana kepekatan spekong Terengganu yang hanya difahami oleh ahli2 Hexagon-tet sahaja. Contoh-contoh ungkapan yang dikira ancaman utama – “astaga wagelebeknyeng wastepekwek” dan “bang beghayuk mok mung” yang hanya dipopularkan oleh Haji Abang Mang the Jadi Man. (Tengok2 bila besar banyak la pulak nak kahwin ngan orang Teghanung kita e.g. Pyan @ Abu Harraz, Mattop dan lain-lain)

6) Sebagai ahli Hexagon-tet Teghanung, Ja jugak bernasib kurang baik kerana terpaksa menyertai ekspedisi menjejaki Kak Ramlah di satu pagi di Prep School. Cerita lanjut ekspedisi ini boleh dibaca di blog Cerita Bell. Aku rasa kitorang diselamatkan oleh gadget ala Doraemon malam tu, kalau tak dah lama dah KR jatuh hati ngan Wonggek yang hitam manis (compare ngan Nik kan ha ha ha).

7) Ja kelas PK2, belajor bahasa Perancis. Tengok bila besor pi Jepun and jadi orang Jepun la pulak.

8) Kalu dia gelak masa F1 dia keluar urat semerih.

9) Seluar pendek dia dulu ala2 fit di paha sikit, bukan fesyen kelambu macam Loque. Aku rasa kalau kau ukur, size kat peha dia tu konsisten je sampai kat atas.

10) Aku dah ngatuk la nak pikir item ke-10. Sebab semua kena relate ngan F1 masa kat Prep School bersempena mengingati 6 Januari. Korang tambah sendiri la kat bawah.

ps: Satu lagi rekod yang bakal dipegang Ja – adalah budak batch pertama kahwin ngan orang Jepun (padahal Bobo selalu tengok porn Jepun dulu, dia siap animatekan kat aku dengan sound sekali). Bulan March ni dia nak balik Jepun, kahwin and bawak bini dia balik sini. Aku awal2 cakap aku tak leh gi wedding dia kat Jepun!


14 comments:

  1. Anonymous1:34 AM

    Wah wah ganu kite. Kepakaran yg diversed. Dah la menguasai more than 1 foreign language, mampu design module punishment yg berpotensi dipatenkan pulak tu. Ish ish. Anak sapa la ni

    ReplyDelete
  2. kan aku dh tulis kat atas.

    Bapak dia nama PAK HASSANG. Dari Chabang Tiga.

    ReplyDelete
  3. Anonymous2:17 AM

    "kalau 4 quartet, enam apa aah?"

    Sextet.

    ReplyDelete
  4. haaaaaa - i like that.

    sextet.

    ko sure x nak patent kan yg ni skali?

    SHIT I SHUD GO TO SLEEP.

    ReplyDelete
  5. setinggan overfloor8:53 AM

    6 Jan 2010 hari Rabu.

    ReplyDelete
  6. perawi citer bell2:23 PM

    citer ja kena lempang tu - I think I have more accurate recollection. It's got something to do dengan prefect mozni syam class of 90. tapi bukan mozni syam yang lempang dia la.

    ReplyDelete
  7. Anonymous10:17 PM

    Haji Wong, seluar mung kelahh...
    beli kat Madinah ke?

    ReplyDelete
  8. Anonymous12:21 PM

    x nampak pun seluar haji wong.
    mana ni ?

    ReplyDelete
  9. peminat bobo8:15 AM

    bobo boleh lagi cuba kawin org jepun...

    ReplyDelete
  10. Anonymous11:29 PM

    seluar haji wong = dlm pix 3rd column (from left) x middle row

    ReplyDelete
  11. Bobo (konon-kononnya)3:39 PM

    Satu lagi rekod yang bakal dipegang Ja – adalah budak batch pertama kahwin ngan orang Jepun (padahal Bobo selalu tengok porn Jepun dulu, dia siap animatekan kat aku dengan sound sekali)

    IEEYEEK.. IEEYEEK.. IEEYEEK... <-- in case korang wonder camner sound yang aku demo kat ruff tuh.

    ps: aku x tgk japanese porn la, aku tgk 'adult' anime jer..

    ReplyDelete
  12. Anonymous6:44 PM

    woi selamba demo kat sini.....

    memang dasar bobo btol...

    ReplyDelete
  13. Anonymous1:16 AM

    Bobo suka hentai ish ish ish, blh add up reason kenapa batch kita not so kewl

    ReplyDelete