Friday, September 25, 2009

Reuniong Budok Teghanung Raya 2009







So the Eid-ul-Fitri Gathering for budok2 Teghanung did take place on 3rd Syawal, joined by Pyan and Badut (the adopted budok2 Teghanung since their other halfs are from Terengganu). Mattop (who was in Jabi, Besut at his wife’s kampong) could not join allegedly because of some permit issue from the Home Minister. Moto could only make it on 5th Syawal, so they were going to hold another one on 5th Syawal.

The plan was to hold it at Toje’s new satay restaurant, unfortunately we did not check first with him and he has dismissed all his staff until 4th Syawal – so we ended up at a very old place that remotely sounded as Montel Desa (rupa2nya it was Motel Desa); which we suspected could have been manned by volunteers from PEMADAM program (private jokes, jangan saman kami!).

Anyway, for the record, there were 6 original boys from Terengganu (original because we were born and bred and all our parents were born and bred here) and 1 co-opted (because Shahrin Jaminan was originally from Johor but his parents were working in Paka at the time of our registration in koleq).

Out of six, four were from Kuala Terengganu (Awie, Wong, Toje and Ja) whilst Zadin and I were from Kemaman. Zadin and I were the only Kemaman boys in between 1991 and 1993, until a Form 1 from Class of 98 registered in 1994. Before us, the only Kemaman boy was Nik Akid from Class of 90.

Anyway, Zadin and I drove separately and all of us met at A&W Batu Burok, before we adjourned to Montel Desa.

Lepas tu borak mesti berlarutan sampai kutuk2 orang dalam slange Teghanung, antara bahan kutukan Pyan dah elaborate dlm email he he:

“Kristy sebagai penyimpan mohor besar ruff, telah mengumumkan tarikh dan masa berkumpul adalah jatuh pada syawal 3, malang, restoreng toje. Sekiang harak maklong” - Pyan

“Salam, antara perkataan glamer masa gathering: congek, se same se, 660, cambodia,hairdryer, konek (ruff sebut dgn penuh jelas ketika waitress tgh amik order) bahang, bukak pintu, ayien dan fadli, gadap bomoh hantu, meterosexual, dan rough cuak nak drive kemamang takut hantu. Yg lain2 akan diceritakan oleh sdr rafizi sbb fon aku xde qwerty keyboard” - Pyan

“ada lagi...RON 93” – Ja


Explanation skit:

Congek – menggambarkan hobi kegemaran budok2 kaki hanyar di Teghanung i.e. congek motor.

Se same se – cabaran Menteri Besar Teghanung kepada YB PAS untuk gochoh se same se di luar dewang

660, Cambodia, hair dryer – buat kesekian kalinya kitorang kena dengor Wong citer dia gi Cambodia naik Kancil 660 dia, lepas tu enjin Kancil 660 kalu masuk air tak dok hal sebb buleh kerring paka hair dryer (aku dah nak tape letak kat Youtube so that Wong tak yah ulang citer ni)

Konek – he he mesti la pasal Gadap

Ayien & Fadli – kisah suka duka 2 orang penjual unit trust batch kita bila dibuli muka2 mcm Gadap

Metrosexual – he he citer Nik and jasa Zadin menyelamatkan Nik masa Nik telan boxing oil in 1991, flashback teknik2 bomoh hantu di koleq

RON 93 – mulanya citer the big difference pasal RON95 and RON97; lama2 ada orang bawak masuk citer RON93 la ha ha

dan lain-lain.

By the time nak habis, semua citer hantu dah mula keluar; dah le aku sorang je yang nak drive jauh-jauh balik Kemamang malang2 bute. Wong lagi la banyok nok ngossek, the deal was kalau ada apa2 aku akan telepong Pyan suruh dia baca Yasin ha ha.

Anyway it was one of the highlights of raya each year. We were the weird ones kat koleq – loud, cliquish more than any other groups and a variety of characters although there were only 6 of us. By Form 2 we all went separate ways though we still meet once a year at least to rehearse our spekong skill.


Moto spent the last few days of cuti raya in Terengganu on his wife’s side, so they went for another round – this time at Toje’s Sate Ori. I was not there but Moto sent me the photos – they were joined by Dany (Class of 90) whose kampong is nearby in Marang.

POSTSCRIPT

i) Blog still menunggu laporan-laporan raya dari negeri2 lain

ii) Antara accolades budok Teghanung Yengkoz94:

1) Raja Sukan – Zadin, Victor Ludrum 93 & 94

2) Raja Penyamun – ha ha sapa lagi kalu bukang Wong, dial ah antara pelopor curi line telepon bilik HM and bilik guru

3) Raja Fishball & DC – Ja, sebab sepanjang 5 tahun duduk kat koleq, tak de budak selain Ja kena DC sebab keluar awal masjid sebab nak bolot fishball

4) Raja Sungguh – Ha ha Awie la, sebab dia memang anak raja betul2 punya ha ha

5) Raja Songe – Toje, sebab bila dia mula membebel dia cakap dok buttir (kata orang Teghanung)

dan lain-lain he he.

16 comments:

  1. Anonymous9:17 PM

    aiwa jugok hok kene

    ReplyDelete
  2. Bukang Ganu12:56 AM

    Noni tak nak claim title raja jugak.

    Kalau Noni Ori (mcm Sate ori):

    Raja (Perempuan) Tetek

    Kalau Noni (Bukan Ori);

    Raja Ketidakaliman (kot, satu2nya Presiden BRU Seumur Hidup tak dapat A1?)

    ReplyDelete
  3. orang tganu funny people

    ReplyDelete
  4. mu nok gochoh? se same se?

    ReplyDelete
  5. -wartawan lapangan-11:27 AM

    Aku rasa noni raja konek sebab dia sorang je berani cakap konek dengan kuat danlantang depan waitress wanita, sampai semua terkedu!.......

    Lepas tu, awie terus tersipu bila waitress tu dtg kali kedua, takut2 wong atau noni cakap lagi perkataan yang selama ini dimonopoli gadap si bomoh hantu

    ReplyDelete
  6. he he klu raja konek, aku tak kisah. mulia tu.

    and banyak duit, mcm gadap the real raja konek.

    ReplyDelete
  7. aku rasa waiter tu buat-buat dok dengor bila Ruff sebut konek kuat-kuat dgn penuh perasaan sambil jeling kat Pyan yg pakai pioh lembik !! congek...congek !!

    ReplyDelete
  8. Anonymous10:28 PM

    congek dok same ke dengang cokeng?

    ReplyDelete
  9. congek ni digunakang dlang konteks CONGEK MUTO

    cokeng ni gadap je pakka - KONEK COKENG

    (ha ha kena letak 18SX la kat sini

    ReplyDelete
  10. kalu menuntut dgn gadap, mungkin boleh congek konek skali.

    ReplyDelete
  11. ha ha aku tak nak terlibat congek konek orang - wong terrer aahh, tanya kantoq ha ha

    ReplyDelete
  12. wong-kantoque ? kau refer insiden scud missile 91 tu ke ?

    ReplyDelete
  13. ha ha aku rasa la kan, kat dorm 8.

    ramai gler penuntun wong men-demo scud missile masa kantqoue tengah nyenyak tido. kan?

    ha ha

    ReplyDelete
  14. ha..ha....tido mati...siap penonton boleh gelak beramai-ramai lagi tapi member tetap tido mati tengoh cokeng !

    ReplyDelete
  15. Ralat : Wife aku bukan from Jabi, tapi Jerteh, Besut da...

    ReplyDelete