Monday, July 12, 2010

Siri Yengko Wuz Ere: Kami Bergambar dgn TS Khalid & YB Nik Nazmi







1) Yengkoz telah bersetuju untuk membei sokongan moral &; perut kepada a fellow budak koleq, YB Nik Nazmi yang telah mengadakan majlis kutipan derma bagi KEADILAN cabang beliau.

2) Hubungan saya (dan arwah Adlan Benan Omar) dengan YB Nik agak lama. Selepas saya keluar dari MCKK, saya (dan arwah) sentiasa mencari-cari junior2 yang boleh dipimpin bersama dan kebolehan/bakat mereka dilentur agar boleh menyumbang kepada masyarakat, dalam apa jua kapasiti.

3) Ini janji kami semasa budak-budak di MCKK dahulu - to seek out and nurture a great sense of national service among our peers and ablest (bunyinya sedikit seperti Star Trek: to seek out new frontiers, to go boldly where no one has gone before - ha ha tipu jer, Star Trek ada connotation tidak sesuai di MCKK dahulu).

4) YB Nik adalah antara junior paling awal menggunakan internet untuk berkomunikasi. Beliau dulu ada sebuah laman web peribadi, berwarna merah dan hitam. Lama-kelamaan kami mula perasan kebolehan beliau menulis, lalu pada usia beliau 15 tahun (rasanya), saya mula menghantar email kepada beliau dari UK.

5) Ditakdirkan beliau juga berjiwa reformis, selepas 1998 beliau banyak menulis mengenai reformasi dan pandangan yang lebih matang dari pelajar seusianya. 

6) Arwah Ben memberikan galakan sepenuhnya kepada beliau untuk menulis, mulanya melalui SuaraAnum dan kemudian, tulisan beliau mula disiarkan di banyak penerbitan.

7) Semasa beliau mula-mula datang ke UK untuk menyambung pelajaran, saya, Fadli dan Allen sudah sampai ke penghujung masa kami di UK (saya sudah pun menamatkan CA saya dan dalam proses untuk pulang, sementara Allen pun di hujung kajian PhDnya dan Fadli tengah berfoya-foya seperti biasa).

8) Kami sambut beliau di Heathrow dan penerbangan lewat beberapa jam (Fadli kept saying: this better be jambu gler ha ha ha). I think he stayed at Fadli's place for a night and we sent him to a hall of residence the next day.

9) Walaupun YB Nik tidak pernah berjumpa dengan kami di MCKK, beliau sudah tentu pernah terdengar reputasi kami sebagai batch kurang pandai dan kurang ajar dan berjaya mencuri line telefon Telekom sehingga bil mencecah beribu-ribu semasa mula-mula masuk MCKK. Melalui hubungan dengan saya, his path with Class of 94 crossed a few times.

10) Jadi kami bersepakat untuk menunjukkan semangat UniteFect! dan TNGGGGGGG dengan memberi sokongan moral kepada junior MCKK kami! Yeahhh!

11) Tapi, sebab sebenarnya adalah untuk memungut mata bagi rumah masing-masing dalam siri Yengkoz Wuz Ere. Jadi tanpa segan silu, kami berjaya meminta TS Khalid bergambar dengan kami semasa beliau menghampiri meja kami.

12) Bukti Yengkoz Wuz Ere telah disiapkan lebih awal lagi. TS Khalid tak kisah bergambar dengan Yengkoz Wuz Ere walaupun dalam hati dia mesti ingat budak MCKK ni giler2.

13) TS Khalid adalah salah seorang hakim pertandingan akhir PPM 1992 yang memberi kemenangan kepada MCKK ha ha, so our path did cross before too.

14) Kemudian, kami berjaya menarik YB Nik pula untuk bergambar dengan Yengkoz Wuz Ere.

15) Oleh kerana ramai yang bekerja kerajaan atau agensi kerajaan, mata-mata mereka perlu dihitamkan untuk menyembunyikan identiti. Bagi Encik MN Kuasa Dua, perutnya juga perlu disembunyikan, kerana dia boleh diID dengan berpandukan perutnya yang unik itu.






16) Selepas itu, kami semua berjalan kaki kononnya nak mencari gerai minum2, bagi meraikan Sdr Mior yang pulang bercuti dari Australia. Gaya jalan yengko seperti biasa ala2 keluar town haram, sambil buat roadblock di tengah jalan.

17) Beberapa minit dah sampai di jalan besar, barulah kami sedar tempat itu sebenarnya Sg Way, nak cari warung halal bukan senang.

18) Terpaksalah kami berpatah balik macam budak2 kena caught keluar town haram, cuma kali ni tak kena tibai di Fects Room (ha ha ha).

19) Akhirnya kami sampai di Maple (kat mana tu?) yang menurut Ir Gadap merupakan port budak2 UM dulu.

20) Kami tertarik kepada Nasi Lemak Yati yang panas2 dan menurut Ir Gadap merupakan nasi lemak paling sedap. Kata Ir Gadap, zaman2 dia student dulu, kalau dia teringatkan Cikgu Yati dia akan makan nasi lemak Yati yang panas2 tu.

21) Malam2 buta, kami pun lahap la sekali lagi nasi lemak Yati (panas memang panas, best memang best, tapi tak de bilis! Aku tak biasa makan nasi lemak tak de lauk ni), telur masak separuh dan otak2.

22) Discussion banyak berkisar kpd cerita koleq. Kawan2 terbelalak mata bila tahu khidmat dobi di MCKK dah tak macam dulu. Kereta Pak Mat Dobi ala2 kereta dalam Crime Story (siap dengan sound track) sudah tak de, Brahim Dobi pun dah buat business lain kot.

23) Encik MN Kuasa Dua menawarkan diri untuk menyamar sebagai pelajar (dia YAKIN dia boleh pass as budak sekolah lagi ha ha ha) untuk membantu menjadi spy Mr Anand ha ha ha.

24) Selepas itu kami masing2 pulang untuk sambung tengok bola (bola World Cup la, bukan tengok bola sendiri).


NOTA KAKI

En Jam Mahal tak mau join(t) kami pergi minum2 sebab tak sabar2 nak balik jumpa bini. Bahang tetap bahang!

Perbincangan mengenai aktiviti UniteFect! ini menjadi lucah spt biasa:

----------------------------------------------------------------------

"yengko sungguh.
akan dapat point.
baju ruff tu kenapa? pancut tala ke atas ke? ke kena kincing?"

"Pancut...Definitely...Gila Banyak!!"

"aku dah agak, soalan ni akan keluar...
aku dah bagtau kat raf prepare jawapan yg logik sikit...
biar raf ajer yg explain."

"tetek aku keluar susu banyak2.
tak dapat nak ditahannya.
dekat dgn gadap, jd deria gadap sungguh kuat automatically susu memancut2. biasa lah gadap = kopek = konek tidak dpt dipisahkan"

"Apsal aku sorang jer dikaitkan ngan kopek? Semua org suka kopek kecuali Nik Azhar sbb tu dia ngaku tak pernah usha kopek kak ramlah dulu."

"ruff = self love.."

"dia order kat suamiperkasa.com, pancut lebih lama."

"lebih lama? lebih banyak & deras?"

"lebih messy
cuba check kat rambut korang. ada terpalit tak ?"

8 comments:

  1. Quote "12) Bukti Yengkoz Wuz Ere telah disiapkan lebih awal lagi. TS Khalid tak kisah bergambar dengan Yengkoz Wuz Ere walaupun dalam hati dia mesti ingat budak MCKK ni giler2."

    Ni bukan giler2..ni GILA...hehe

    ReplyDelete
  2. Ni mana punye Ju-on yg bagi commnet da?...

    ReplyDelete
  3. Aku takde email access. So dapat ke idak 1000 pts x 2 kita ni Mattop?

    ReplyDelete
  4. aku rasa ni Ju-On anak Kak Ramlah.

    Mior - ha ha pakai buat diam je. Tp tak pe tukang kira markahnya leman, tahu lah Epit apa yg patut dibuat. He he.

    ReplyDelete
  5. Mior : rugi la kau tak dapat live update from male-ling list. kitorang tgh sibuk cakap psl rumah kau yg harga sampai 2.7juta tu...

    ReplyDelete
  6. itujoplo10:55 AM

    RM 3.5j lah

    ReplyDelete